Hlavní obsah

Dvojice léků na kašel je nově na předpis, jsou halucinogenní a mladí je zneužívali

Novinky, jas

Kvůli zneužívání jsou od úterý na předpis dva doposud volně prodejné léky na kašel. Jedná se o tablety Stopex na suchý kašel a pastilky MedDex Vicks na suchý kašel s medem. Oznámil to Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Při nadužívání mohou mít tyto léky halucinogenní účinky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V posledních měsících jsme zaznamenali výrazný nárůst hlášení zneužívání těchto přípravků pro jejich halucinogenní účinky, a to převážně u dospívajících a mladších dospělých,” uvedl ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

Ústav zaznamenal 113 nahlášených případů, a rozhodl proto o změně pravidel vydávání. Léky podle něj často zneužívali psychiatričtí pacienti a bylo zjištěno i opakované zneužívání vedoucí ke vzniku závislosti.

lékvýrobce
Stopex na suchý kašel 30 mg tabletyWalmark a. s.
MedDex Vicks pastilky na suchý kašel s medemTeva Pharmaceuticals CR, s. r. o.

Při doporučeném dávkování představovaly oba medikamenty vhodný způsob léčby kašle, ovšem při několikanásobně navýšené dávce se mohla objevit euforie, nekontrolovatelný smích, pocení, ale také nauzea a zvracení, zkreslené vnímání reality či paranoia.

„V loňském roce došlo k evropskému přehodnocení bezpečnosti všech léčivých přípravků s účinnou látkou dextromethorfan, kdy bylo riziko zneužívání u věkové skupiny dospívajících a mladších dospělých potvrzeno jako celoevropský problém,” připomněl SÚKL. Jelikož však výdej léků není v rámci EU harmonizován, řeší jej jednotlivé státy v rámci vlastních lékových agentur.

Reklama

Výběr článků

Načítám