Hlavní obsah

Kuráž, koule a kabelka. To je Zemanův recept na národní suverenitu

• Aktualizováno

Národním zájmem je podle prezidenta Miloše Zemana existence suverénního státu. Zeman to uvedl v rámci Žofínského fóra, které bylo věnováno právě národním zájmům. Suverenity lze dosáhnout podle prezidenta za předpokladu, že čeští zástupci budou mít „kuráž, koule a kabelku”.

Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóruVideo: ČTK

 
Článek

„Národní zájem je zájem na tom, mít suverénní stát. To je v podstatě všechno,“ řekl Zeman po krátkém historickém exkursu věnovaném teritoriálním expanzím i zájmovým sférám velmocí.

V diskusi byl prezidentovi v závěru položen dotaz, jak suverenity českého státu dosáhnout?  Zeman nabyl dojmu, že ač se snažil odpovědět, odpovídal zřejmě nesrozumitelně.

„Mít kuráž, mít koule a mít kabelku,” řekl prezident a neopomněl připomenout, že právě kabelkou bouchala někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová do stolu při vyjednávání o podmínkách pro svou zemi.

„Takže koule především, kuráž na druhém místě a pokud za nás bude vyjednávat  žena - u pánů by to působilo asi poněkud nepatřičně - ať si s sebou vezme tu kabelku,” uzavřel prezident diskusi další ze svých bonmotů.

Kritika EU

Český prezident následně uvedl, že česká suverenita je porušována například evropskými migračními kvótami či požadavky na podíl obnovitelných zdrojů elektrické energie.

Záznam z fóra s prezidentem Milošem Zemanem na téma český národní zájemVideo: ČTK

Sdílenou suverenitu, na níž je postavena EU, Zeman připodobnil k brežněvovské doktríně omezené suverenity tehdejších komunistických satelitů.

„Nacházím jisté podobnosti mezi pojmem omezené suverenity, kterou razil Leonid Iljič Brežněv, a sdílené suverenity, což je pojem, který razí EU,” uvedl prezident.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Zeman vystoupil na Žofínském fóru, kterého se pravidelně zúčastňují vrcholoví manažeři velkých firem, i loni. Tehdy hovořil o uprchlické krizi i o svých zahraničních cestách, které podle něj přinášejí investice. I tentokrát se vymezoval proti ekonomickým sankcím vůči Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám