Hlavní obsah

Firma Rathova exporadce Bušiny musí doplatit na daních desítky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost CGM Czech, kterou v minulosti spoluvlastnil Filip Bušina, bývalý poradce někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha, by měla na daních doplatit desítky miliónů korun. Nejvyšší správní soud (NSS) podle webu iRozhlas.cz potvrdil, že byla součástí podvodného řetězce, na jehož konci byly neoprávněné odpočty DPH.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Filip Bušina na archivním snímku

Článek

„Potvrdili jsme ten názor krajského soudu i daňové správy prostě proto, že vše nasvědčovalo tomu, že šlo o daňový podvod,” uvedl podle webu soudce NSS Karel Šimka.

Firma CGM Czech, dříve Stavby a.s., je v konkurzu. Neúspěšnou kasační stížnost podával její konkurzní správce. Rozhodnutí je zveřejněné na webu soudu.

Za období od června do listopadu 2008 má firma podle iRozhlas.cz dodatečně zaplatit daň včetně penále kolem 80 miliónů korun. Za období od prosince 2008 do dubna 2009, kdy už ji Bušina nevlastnil, dalších více než 90 miliónů. Bušina webu řekl, že o tom neví, že byl pouze spolumajitel, za dluh prý stejně odpovídá firma, a ne on.

Obchod za miliardu

V kauze šlo o marketingové studie, které údajně vypracovala společnost Gallsen. Koupila je společnost Stavby a přeprodala je do zahraničí - Ruska a Spojených arabských emirátů. Hodnotu služby vyčíslila na miliardu. Daňová správa je přesvědčená, že žádné obsáhlé studie reálně neexistovaly. Také podle Šimky okolnosti nasvědčují tomu, že šlo o pokus vylákat odpočet na DPH „pomocí jakési Potěmkinovy vesnice fingující skutečnou ekonomickou činnost”.

Bušina v minulosti čelil obžalobě z podílu na stamiliónových daňových únicích v souvislosti s fiktivními fakturami na reklamní činnost. Krajský soud v Praze jej na rozdíl od dalších obžalovaných zprostil. Policie se zabývala také případem marketingových studií, žalobkyně ale stíhání zastavila, uvedl iRozhlas.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám