Hlavní obsah

Zemanovi kvůli vládní krizi mírně klesly preference

• Aktualizováno

Postoj prezidenta Miloše Zemana ve vládní krizi mu sebral část voličů. Naopak přibylo potenciálních voličů bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše. I přesto by teď nejvíc Čechů v prezidentských volbách hlasovalo pro Zemana. Vyplývá to z průzkumuspolečnosti Median pro Český rozhlas.

Foto: Michael Polák, Právo

Miloš Zeman

Článek

Pokud by se nyní konaly volby hlavy státu, dostal by Zeman 35 procent hlasů, o dva procentní body méně než v dubnu. Drahošovy volební preference stouply ze 17 na 24 procent. Podnikatele Michala Horáčka by volilo stejně jako v dubnu 20 procent lidí. Podle Medianu ubyli Zemanovi voliči hlavně mezi staršími lidmi.

Median také zjišťoval, zda jsou lidé spokojeni s odvoláním Andreje Babiše (ANO) z vlády a s tím, že Bohuslav Sobotka zůstal premiérem (ČSSD). Se setrváním Sobotky v čele vlády není spokojený zhruba každý druhý Čech.

Babišův konec na postu ministra financí a vicepremiéra rozděluje společnost na dva stejně velké tábory. S tím, že Babiš už není první místopředseda vlády a ministr financí, souhlasí hlavně vysokoškolsky vzdělaní lidé. Naopak negativně to vnímají hlavně starší voliči. Společnost Median provedla průzkum 25. a 26. května a zúčastnilo se ho přes tisíc lidí.

Další kandidát od ČSSD

Sociální demokracie by mohla do prezidentské volby postavit vlastního prezidentského kandidáta, který by konkuroval tandemu prezidenta Miloše Zemana a šéfa ANO Andreje Babiše. Naznačil to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v polovině května.

„Po tom, co Miloš Zeman udělal, silně ztratil podporu uvnitř ČSSD. Znovu se rozvinula diskuse o tom, zda bychom neměli jako ČSSD postavit nějakého svého kandidáta,” uvedl Sobotka v narážce na způsob, jakým se prezident postavil k odvolání Babiše z vlády.

Sobotka také vyloučil, že by sám chtěl být prezidentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám