Hlavní obsah

Aprílové počasí na konci května. Týden přinese slunce, déšť, vedro i mrazíky

Přestože je konec května, nadcházející týden bude z hlediska počasí typicky aprílový. Zpočátku bude teplo, uprostřed pracovního týdne se ale začne zatahovat a přibyde srážek. Na víkend hlásí předpověď slunečné a teplé počasí, ovšem s velmi chladnými rány, kdy nejsou vyloučeny ani přízemní mrazíky, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Pondělní ráno je polojasné, jen na Ostravsku je až zataženo. Oblačno zůstane v Moravskoslezském kraji po celý den, v Čechách bude na obloze kupovitá oblačnost, očekává se polojasno až oblačno. Odpolední maxima vystoupí na 18 až 22 stupňů.

V úterý bude z hlediska teplot letní den, nejvyšší odpolední maxima stoupnou na 21 až 25 stupňů, ranní nejnižší klesnou na 12 až 8. Zpočátku dne bude polojasno, během dne ale opět očekáváme přibývání oblačnosti až na oblačno. Místy, tedy na 60 procentech území se vyskytnou přeháňky, na Moravě i bouřky. „Bude to dusný den, pocitově budeme teploty vnímat kolem 27 až 28 stupňů,“ upřesnila Honsová.

Ve středu bude oblačno, přechodně zataženo, občas s deštěm nebo přeháňkami. „Déšť přijde spíš do hor, přeháňky zase do nižších poloh, ojediněle se vyskytnou lokální bouřky,“ poznamenala Honsová. Ranní minima klesnou na 13 až 9 stupňů, přes den oteplí na 19 až 23.

Ve čtvrtek bude stále oblačno s dešťovými přeháňkami. Vlivem poklesu teplot už nebudou hrozit bouřky. Ranní teploty spadnou na 12 až 8 stupňů, odpoledne ukáže teploměr nejvýše jen 17 až 21 stupňů. „Bude foukat čerstvý vítr s nárazy kolem 15 m/s (54 km/h), takže pocitově to bude znamenat naopak ještě větší zimu,“ upozornila Honsová.

pátek bude zpočátku dne ještě oblačno, přeháňky přijdou hlavně na Moravu a do Slezska. Ranní teploty se opět budou pohybovat mezi 12 až 8 stupni, odpolední mezi 18 až 22.

Po delší době přijde slunečný víkend, který ale mohou pokazit velmi studená rána. Zejména v sobotu, kdy by měla rtuť teploměru klesnout k 6 až 2 dvěma stupňům, přičemž na některých místech nejsou vyloučeny ani přízemní mrazíky. Odpolední maxima ale vystoupí na 20 až 24 stupňů. Nedělní ráno bude opět chladné s teplotami mezi 7 až 3 stupni, přes den se ale výrazněji oteplí na 23 až 27. Po celý víkend bude na obloze panovat jasno nebo skoro jasno.

Podle současných modelů by se v závěru května mělo oteplit až k 30 stupňům, uvedla Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám