Hlavní obsah

Napoleonští vojáci měli ve Valticích manévry

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční vinné trhy ve Valticích na Břeclavsku zpestřila o víkendu akce Napoleonské manévry. Turisté, kteří přišli degustovat kvalitní moravská vína, si tak mohli díky zhruba osmdesáti nadšencům ve vojenských historických uniformách připomenout tažení francouzského císaře Napoleona Evropou.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Účastníci Napoleonských manévrů přespávali v jednoduchých plátěných stanech.

Článek

Jako kulisy pro celou akci sloužil areál valtického zámku i louka u zámečku Belvedere.

„Akcí jsme chtěli připomenout závěr tažení z roku 1807 a Tylžský mír, který uzavřela po bitvě u Fiedlandu (někdejší východní Prusko) Francie s Ruskem a Pruskem. V září mu bude věnováno velké vzpomínkové setkání v Rueil-Malmaison u Paříže,“ řekl Právu za pořadatele akce Jakub Samek.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Turisté si mohli prohlédnout například nabíjení historického děla. Na snímku předvádějí nadšenci ládování kopie napoleonského děla, jehož originál byl odlit v roce 1799.

Lidé se mohli u zámečku Belvedere na okraji Valtic projít dobovým vojenským ležením, kde viděli přípravu zbraní a uniforem na bitvu, krátká cvičení se zbraněmi a seznámili se také s táborovým životem zahrnujícím spaní vojáků na slámě nebo přípravu jídel na ohni.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

V pušce při nácviku uvízla kulka. Uvolnit se ji podaří milovníkům vojenské historie z tábora Francouzů až za pomoci cigaretového nedopalku.

Na zámku se konal krátký nácvik jednotlivých jednotek. Příchozí si prohlédli historickou výzbroj a výstroj armád Francie, Rakouska a Ruska, tedy všech tří zemí, jejichž zástupci v roce 1805 bojovali u Slavkova. Tamní bitva přinesla Napoleonovi triumfální vítězství.

Příprava na bitvu

„Zároveň jsme chtěli naše příznivce pozvat na rekonstrukci slavkovské bitvy, která se bude konat o prvním prosincovém víkendu u Tvarožné na Brněnsku,“ uvedl Samek. Zdůraznil, že se do připravované bitevní scény zapojí tisíc nadšenců v historických kostýmech.

Již nyní účast turistů z ciziny na této akci dojednávají cestovní kanceláře nejen z Francie a Ruska, ale nově dokonce až z Číny. „Při bádání v archivu se nám podařilo zjistit, že v Napoleonově armádě skutečně jeden Číňan sloužil coby řadový voják,“ dodal s úsměvem Samek, který je zároveň prezidentem Středoevropské napoleonské společnosti (CENS).

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Na scénáři letošní ukázky připomínající bitvu u Slavkova se již podle něj pilně pracuje. Věnována bude dění na severní části bitevního pole a osobnosti rakouského generála Franze von Weyrothera, který v bitvě strategicky řídil rakouské a ruské šiky.

„Bylo mu vytýkáno, že postupoval při taktizování proti Napoleonovi až příliš učebnicově a poněkud vyumělkovaně. Útok na francouzské šiky měl sice vymyšlený dobře, ale prostě mu nevyšel,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám