Hlavní obsah

Sníh a chladno vydrží až do čarodějnic, na prvního máje nás čeká až 18 stupňů

Chladné počasí s přívaly sněhu se za několik dnů stane minulostí. S příchodem května by se měl vrátit jarní charakter počasí. Můžeme se těšit na sluníčko a teploty se vyšplhají až na 18 stupňů, slibuje meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Květy střemchy obecné (Prunus padus) v oblasti přírodní rezervace Hejtmanka v CHKO Litovelské Pomoraví

Článek

„Závěr dubna se ponese ve znamení oblačnosti, vydatných srážek a nízkých teplot. Změna přijde v sobotu. Poslední dubnový den se vyčasí a razantně se oteplí,“ slibuje Honsová.

V pátek bude zataženo s deštěm, na horách bude sněžit. Na severovýchodě a východě Česka budou srážky vydatnější. Ranní teploty se budou pohybovat v intervalu 5 až 1 stupeň, odpoledne se rtuť teploměru nevyšplhá víc než na 9 stupňů.

Sobotní charakter počasí bude podobný jako předchozí dny. Oblačno, přechodně zataženo, na 60 procentech území se objeví dešťové přeháňky. Ranní teploty budou mezi 4 až 0 stupni, odpolední mezi 9 až 13 stupni, od 800 metrů nad mořem bude sněžit.

V neděli ale nastane razantní změna, předpovídají meteorologové. „Ráno se objeví mlhy, ale během dne bude skoro jasno nebo polojasno. Na některých místech Česka hrozí sice přízemní mrazíky, ranní minima se budou pohybovat mezi 2 až -2 stupni, odpolední teploty se vyšplhají až na 16 stupňů,“ uvedla Honsová.

Pálení čarodějnic by se mělo vydařit, večer a v noci by nemělo pršet. „Noc bude jasná, ale chladná. Kolem půlnoci se teploty budou pohybovat kolem 5 stupňů a nad ránem klesnou na 3 až -1 stupeň,“ dodala.

Pondělí bude polojasné s teplotami mezi 14 až 18 stupni. „Podobné teploty se udrží i v následujících dnech, ale objeví se dešťové přeháňky,“ dodala Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám