Hlavní obsah

Mayová sází na svou popularitu, volby mohou ovlivnit dění ve Skotsku, říká politolog Mrklas

Novinky, jas

Rozhodnutí britské premiérky Theresy Mayové vypsat na červen předčasné volby má podle politologa CEVRO institutu Ladislava Mrklase svou logiku. Konzervativci a samotná Mayová se těší vysoké podpoře, kterou ve volbách mohou zhodnotit v silnější mandát. Volby by mohly utlumit i separatistické snahy ve Skotsku, které v referendu většinově hlasovalo pro setrvání v EU.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Co podle vás britská premiérka Mayová svým rozhodnutím sleduje?

Rozdělil bych to na dvě části. Chce mít silný mandát provést brexit a mít za sebou jasně zformovanou většinu v dolní komoře britského parlamentu. Tu sice v tuhle chvíli má, ale je třeba si uvědomit, že konzervativní strana byla rozdělena v téhle otázce, takže ona si potřebuje ověřit, že tu podporu má i uvnitř vlastní strany.

Druhý důvod je zřejmý. V tuhle chvíli si konzervativci vedou dobře ve všech průzkumech a celkem jednoznačně vedou nad svou konkurencí rozdílem několika koňských délek. Jejich sebevědomí je proto dostatečné, aby se to pokusili zhodnotit v předčasných volbách.

Může ztratit, nebo je natolik přesvědčena o svém vítězství?

Vyvolání předčasných voleb je vždy jistá míra rizika. I v britských moderních dějinách se ne vždy ti, kteří vyvolali předčasné volby, s tím dokázali popasovat. Ale ve většině případů, kdy se premiér či premiérka rozhodli k tomuto kroku, na tom vydělali.

Bude mít její rozhodnutí dopady na proces brexitu?

Je tam ještě další rovina. Konzervativci si vedou vcelku dobře i z hlediska preferencí v jednotlivých částech Velké Británie. Momentálně si vedou dobře i ve Skotsku, kde jsou na spadnutí regionální volby, a jeden z dalších možných cílů je, že premiérka chce odehrát i ty skotské volby ve znamení brexitu.

Foto: CEVRO Institut

Politolog Ladislav Mrklas

Skotsko sice hlasovalo proti odchodu Británie, na druhou stranu si tam v posledních 20 letech konzervativci nikdy nevedli tak dobře jako teď, kdy jsou podle průzkumů druhou nejsilnější stranou. A tohle naladění na brexit jim může pomoci i ve skotských volbách.

Nemůže Mayové uškodit, že dosud tvrdila, že vydrží do řádného termínu voleb v roce 2020?

V době, kdy je zaznamenán každý výrok, může být každý výrok použit ve volebním boji. Mayová si vyhodnotila, že ten náskok a celková míra její popularity je tak velká, že si může celkem bez problémů troufnout jít do tohoto střetu.

Kromě toho, že konzervativci vedou, si ona osobně vede velice dobře. Ve srovnání s lídrem labouristů ji podporuje přibližně 50 procent Britů, zatímco (Jeremy) Corbyn (lídr Labour party) má podporu nějakých 15 procent. Míra osobní roviny je při tom určitě velmi důležitá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám