Hlavní obsah

Zaorálek apeluje na Brity, aby přezkoumali osvobozující verdikt nad mužem, který ubil Čecha

Novinky, bja, zpe

Rozsudek londýnského soudu, který osvobodil muže podezřelého ze zabití Čecha Zdeňka M. ve Velké Británii, vyvolal v ministrovi zahraničních věcí Lubomírovi Zaorálkovi (ČSSD) velké pochyby. V úterý proto apeloval na britskou prokuraturu, aby verdikt přezkoumala. Dokonce si kvůli tomu zavolal britskou velvyslankyni Jan Thompsonovou, aby se jí zeptal, zda nešlo o zločin z nenávisti.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek apeluje na Brity, aby přezkoumali osvobozující verdikt nad mužem, který ubil Čecha Video: Novinky

 
Článek

Zaorálek na tiskové konferenci uvedl, že by při snaze o zjednání nápravy mohl dát podnět k Evropskému soudu pro lidská práva, aby se na kauzu zaměřil. Ministr také řekl, že je v kontaktu s vyšetřovateli a ví o nových důkazech v případu, které chce využít. Případně by se podle něj mohli příbuzní zesnulého pokusit jít do občanskoprávního sporu.

Soud v pondělí obžalovaného Raymonda Sculleyho zprostil viny. Podle verdiktu jednal v nutné obraně. Zaorálek ale tvrdí, že hranice mezi nutnou obranou a trestným činem je velice úzká. Rozsudek londýnského soudu podle ministra přináší pochybnosti.

Napadený a zesnulý Čech totiž žil ve Velké Británii deset let a pracoval tam. Podle informací Zaorálka to byl workoholik, který žil počestným životem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Zaorálkovi také není jasné, proč skupina, která Zdeňka M. napadla, mu poté neposkytla pomoc. „Britský občan, který se po dvou dnech přihlásil, z místa činu odjel na kole, aniž se pokusil zraněnému poskytnout pomoc, aniž se pokusil pomoc přivolat,” upozornil Zaorálek.

Čtyři na jednoho

Uvedl, že má velké pochyby o výsledku soudu. „Vím, že je to nezávislý soud, ale nikdo mi nezabrání být kritický,” zmínil Zaorálek. Z kamerového záznamu prý vyplývá, že útočili čtyři lidé na jednoho.

„Celá věc mi připadá velmi zvláštní, s výsledkem se velice těžko smiřuji a udělám všechno pro to, aby to bylo znovu přešetřeno,” uzavřel celou věc Zaorálek.

Reportáž TV Prima před vynesením rozsudkuVideo: Prima FTV

Někteří britští politici ještě v září mluvili nad rakví českého občana o nutnosti zjednání spravedlnosti, zmínil Zaorálek. Proto se v úterý také sešel s britskou velvyslankyní v Praze Jan Thompsonovou, aby se jí zeptal, zda nemohlo jít o tzv. hate crime, tedy o čin motivovaný nenávistí vůči českému občanovi.

Rozsudek vadí i dalším českým politikům. Ještě v úterý před jednáním ústavních činitelů o zahraniční politice se o něm bavil Zaorálek s prezidentem Milošem Zemanem, který kvůli němu byl rozhořčený. Znepokojení nad verdiktem vyjádřil i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Je to nepřijatelné. Vláda se v tom bude určitě angažovat, pan Zaorálek si zavolal paní velvyslankyni a určitě proti tomu budeme protestovat,“ řekl ve Sněmovně novinářům Babiš.

Soud zřejmě uvěřil verzi o nutné obraně

Podle obžaloby umlátil Sculley loni v září Zdeňka M. řetězem od zámku na kolo. Když se Zdeněk M. vracel před půlnocí domů, stavil se ve stánku rychlého občerstvení. Tam se kvůli banalitě dostal do sporu s trojicí mladíků. Spor pak pokračoval na ulici, kde napadení vyvrcholilo ze strany Sculleyho. Ten Zdeňka M. udeřil nejméně třikrát, přičemž zasáhl i hlavu. Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Londýnský soud však Sculleyho zprostil obvinění z vraždy i ze zabití. Evidentně tedy uvěřil jeho argumentům, že šlo o sebeobranu.

Zdeněk M. žil přitom ve Velké Británii deset let, pracoval pro cateringovou a eventovou společnost a podle známých a přátel to byl dobrosrdečný muž. Čin byl původně spojován s útoky na přistěhovalce, které eskalovaly v důsledku brexitu. Tato teorie se ale nepotvrdila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám