Hlavní obsah

Ředitel VZP dostane odměnu 1,3 miliónu Kč

– Praha

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek dostane roční odměnu 1,3 miliónu korun hrubého. Tento bonus mu v pondělí schválila správní rada pojišťovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Všeobecné zdravotní pojišťovny na pražských Vinohradech. ilustrační foto

Článek

Zdůvodnila to dobrým řízením pojišťovny, která loni hospodařila s přebytkem 2,6 miliardy korun. Novinářům to po jednání rady řekl její předseda Jiří Běhounek. VZP je největší zdravotní pojišťovna, stará se o záležitosti 5,9 miliónu lidí.

"Jestli se mě někdo ptá, jestli si Zdeněk Kabátek odměnu zaslouží, tak odpovídám, že ano - za to, že pracoval v minulém roce velmi kvalitně, že celá instituce pracovala kvalitně. Záležitosti spojené s řešením složitých kauz z minulosti si zaslouží odměnu," uvedl Běhounek.

VZP loni dořešila například sporný projekt elektronických zdravotních knížek IZIP, Kabátek také odvolal část vedení pojišťovny kvůli zakázkám na informační technologie. Ředitel VZP vydělává 225 000 korun měsíčně hrubého. Jeho roční odměna může dosahovat maximálně šestinásobku jeho platu, tedy 1,35 miliónu.

O dvě miliardy lepší výsledek

Bonus dostává tehdy, pokud pojišťovna plní stanovený zdravotně pojistný plán. Za rok 2014 dostal Kabátek odměnu 1,1 miliónu, o rok později podle dostupných informací o 50 000 korun vyšší.

Plán pro loňský rok počítal s kladným výsledkem zhruba 0,6 miliardy. VZP skončila s částkou o dvě miliardy vyšší. Vděčí za to hlavně konjunktuře. Díky růstu zaměstnanosti a mezd jsou vyšší i odvody na zdravotní pojištění. Plán počítal s příjmy 158,8 miliardy korun, byly o dvě procenta vyšší. Výdaje se s plánem shodují, dosáhly loni 152,7 miliardy.

Podle místopředsedy správní rady Jiřího Skalického je i letos za první dva měsíce roku výsledek kladný. Příjmy jsou o dvě procenta vyšší, než se očekávalo, výdaje se drží na sto procentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám