Hlavní obsah

Prahou prošly dva pochody, na podporu EU i proti Sobotkově vládě

– Praha

Zhruba stovka podporovatelů Evropské unie prošla v sobotu odpoledne centrem Prahy. Akci začala u Petřínské rozhledny, na kterou organizátoři na několik minut pověsili desetimetrovou vlajku EU. Stejné množství lidí pak v centru metropole protestovalo proti vládě, islamizaci a imigraci. Demonstranti po projevech na Václavském náměstí prošli kolem sídla ČSSD až k budově ministerstva vnitra.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prahou prošel v sobotu odpoledne pochod pro Evropu (March for Europe), který připomenul založení Evropské unie.

Článek

Pochod na podporu EU na Klárově skončil shromážděním, proslovy a zpěvem evropské hymny - Ódy na radost. Se svými příspěvky vystoupili například europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) nebo prezidentský kandidát Marek Hilšer. Akci přišel podpořit také předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Smyslem akce s názvem Pochod pro Evropu (March for Europe) bylo podle organizátorů připomenutí výročí podepsání takzvaných Římských smluv, které byly základním kamenem pro vznik současné Evropské unie. Římské smlouvy o vytvoření Evropského hospodářského společenství (EHS) a Evropského společenství pro atomovou energii (Euratom), byly podepsány na den přesně před 60 lety, 25. března 1957. [celá zpráva]

Specificky českým cílem pak měla být snaha rozpoutat veřejnou diskusi o možném dalším vývoji sjednocené Evropy. Obdobné akce jako v Praze se v sobotu konaly v celé Evropské unii.

Proti vládě, islamizaci a imigraci

Zcela jiné cíle sledovala rovněž zhruba stovka účastníků demonstrace, kterou na Václavském náměstí zahájil předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš. V projevu kritizoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) i celou vládu, jež podle něj "zradila svou vlast". Přihlížející měli v rukou české vlajky a vlajky Národní demokracie. Jeho projev odměnili potleskem a voláním "hanba".

Foto: Anna Charvátová, ČTK

Asi stovka lidí odpoledne v centru Prahy protestovala proti vládě, islamizaci a imigraci. Demonstranti prošli mj. kolem sídle ČSSD.

Po dalších projevech vyrazilo asi 70 lidí do Hybernské ulice k Lidovému domu, sídlu ČSSD. Po cestě volali hesla "Nic než národ", "Čechy Čechům" nebo "Multikulti nechceme". U sídla ČSSD protestující křičeli "zloději" a "zabili jste Altnera".

Právník Zdeněk Altner se s ČSSD soudil kvůli odměně za právní zastupování právě kvůli Lidovému domu. Altnerovi přiznal soud téměř 338 milionů korun, loni v listopadu zemřel.

Související téma:

Foto: , Novinky

Skupina se pak vydala k budově ministerstva vnitra. Před ní Bartoš mluvil o ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), kterého označil za populistu. Krátce před 17:00 demonstrace skončila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám