Hlavní obsah

Zamilovaná účetní vyvedla z firmy 111 miliónů, s trestem se nesmířila

Právo, Petr Kozelka

Případ zamilované účetní Dany Niederlové, kterou Krajský soud v Brně poslal na devět let za mříže za podvod, bude muset projednat i Vrchní soud v Olomouci. Žena, která na základě pokynů svého milého z ciziny, jehož přitom nikdy neviděla, vyvedla z firmy 111 miliónů korun a poslala je na zahraniční účty, se s trestem nesmířila a podala proti němu odvolání. V pátek o tom informovala mluvčí brněnského soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Dana Niederlová své jednání sváděla na těžký život s předchozím manželem.

Článek

Niederlová na základě platebních příkazů vyváděla peníze z firmy od října 2014 do listopadu následujícího roku. Drtivá většina peněz skončila na účtech ve Velké Británii a Thajsku.

Soud se musel vypořádat s tím, jestli šlo skutečně o bláznivé zamilování do muže, kterého jednapadesátiletá účetní nikdy neviděla a který jí jen přes e-maily a Facebook lichotil a sliboval nádhernou budoucnost, nebo ďábelský plán samotné účetní, která vytvořila legendu o fiktivním příteli a peníze převáděla sama pro sebe.

„Soud se kloní k závěru, že skutečně jednala na základě pokynů někoho, kdo vystupoval jako její přítel David Siegel. A vůbec ji neomlouvá, že jednala ve stavu zamilovanosti,“ prohlásil předseda senátu Michael Vrtek.

Zamilovanost ji neomlouvá

„Nepodařilo se objasnit, kdo stojí za osobou onoho Davida Siegla, je to zřejmě fiktivní osoba a za celou akcí stojí nějaká mafie. To, že paní obžalovaná jednala v zamilovanosti, neznamená, že bychom na ni měli pohlížet s lítostí nebo tolerancí. Nezaznělo od ní jediné slovo lítosti, kromě sebelítosti,“ konstatoval státní zástupce Tomáš Malík.

„Nechala jsem se unést, jednala jsem pod vlivem toho přítele a vidiny nového života. Z těch peněz jsem si nic nenechala a on tvrdil, že mi je všechny vrátí. Kdyby byl můj život s bývalým manželem jiný, nepodlehla bych,“ tvrdila Niederlová s odkazem na svůj těžký osud, kdy se prý její bývalý muž o ni nezajímal a ona tak strádala.

Je zvláštní, že si toho nikdo ve firmě nevšiml.
státní zástupce

Žena se právě kvůli citovému strádání přihlásila na internetovou seznamku. A tam našla svého pana Dokonalého. David Siegel, prý americký voják vysoké hodnosti v Afghánistánu, si zrovna hledal hodnou ženu.

Slovo dalo slovo a účetní rázem posílala miliónové částky muži, kterého znala jen přes internet. Peníze prý potřeboval proto, že jeho účty byly vázané v USA a on se k nim z mise nemohl dostat. Sliboval prý, že všechny peníze do posledního haléře či centu uhradí.

Účetní nepozorovaně vyvedla z firmy při více než 200 příkazech necelých 111 miliónů korun – 101 miliónů zmizelo nenávratně v cizině, devět miliónů policisté stačili zadržet na účtech. „Je zvláštní, že si toho nikdo ve firmě nevšiml,“ dodal státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám