Hlavní obsah

Na Josefa se lidé plavili po řece Moravě

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Josefovskou plavbu po řece Moravě na Uherskohradišťsku mají za oba víkendové dny za sebou turisté, kteří se svezli na lodi přizpůsobené až pro padesát lidí. A to i mimo sezónu.

BEZ KOMENTÁŘE: Josefovská plavba na Baťově kanáluVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Manželé Jana a Jan Šulcovi z Vnorov na Slovácku jsou mezi provozovateli výletních lodí jediní, kdo vozí turisty po unikátní vodní cestě i mimo plavební sezónu. Ta začíná každoročně v květnu a končí v září.

Výletní loď Noe patří k  nejmladším plavidlům na jedinečné technické památce, kterou nechala ve třicátých letech kvůli těžbě lignitu na Hodonínsku vybudovat firma Baťa. V posledních desetiletích však kanál a tok Moravy, který je součástí plavební cesty, slouží už jen turistům a milovníkům vodních atrakcí.

Původně chtěli manželé Šulcovi, kteří zároveň obsluhují jednu z plavebních komor Baťova kanálu ve Vnorovech, opravit starou osobní loď. Nakonec se ale rozhodli pro pořízení nové lodě Noe, se kterou už od podzimu loňského roku brázdí uherskohradišťský úsek řeky Moravy. Plavební komory kanálu se totiž spouštějí až v začátku turistické sezóny.

Nová loď je podle Šulce jedinečná v tom, že nedělá vlny, které by narušovaly břehy vodní cesty. Název nese po biblické postavě, které se mnozí posmívali, když chtěla dojít svému snu. „A obdobné to bylo i se mnou,“ pousmál se Jan Šulc. Přes zimu kotvila loď Noe v Uherském Hradišti. Za sebou má mimo jiné i mikulášskou a vánoční plavbu. Na jaře ale přejede do domovského přístaviště ve Vnorovech.

Svátek Josefa, který připadl na neděli, oslavili na východě Moravy lidé po svém. Kromě plavby lodí na Moravě mohli zavítat i na několik Josefovských koštů vín na Slovácku nebo na Josefovské plesy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám