Hlavní obsah

Národní galerie uzavřela smlouvu s novou bezpečnostní agenturou

– Praha

Národní galerie v Praze (NG) v pondělí uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. Fungovat začnou už od úterý, kdy galerie poprvé od pátku otevře. NG musela o víkendu uzavřít všechny své budovy kvůli sporům s agenturou ABAS IPS Management.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Národní galerie ve Veletržním paláci v Praze

Článek

Ministerstvo kultury kvůli situaci v galerii prověří práci stejné bezpečnostní agentury v dalších svých příspěvkových organizacích.

ABAS IPS Management, která zajišťovala ostrahu NG od října, tvrdí, že jí NG dluží peníze. Proti tvrzením ředitele galerie Jiřího Fajta, že při její ostraze byla poškozena vystavená díla a ostraha měla fyzické konflikty s návštěvníky, se ohrazuje. Chce se bránit právními kroky. NG naopak říká, že firma neplnila své závazky. [celá zpráva] Pokud by firma nevypověděla smlouvu, byl Fajt připraven ji ukončit.

V průběhu letošního roku NG vypíše veřejnou soutěž na novou bezpečnostní agenturu. Smlouvu s G4S a Indus na překlenutí této doby nemusí schvalovat ministerstvo kultury. Galerie do nového tendru podle Fajta začlení požadavky na kvalifikační předpoklady pro bezpečnostní službu, které v předchozí smlouvě chyběly. V dočasné smlouvě i v té, jež bude výsledkem tendru, bude klauzule, že pracovníci ostrahy přejímají umělecká díla a prostory do své péče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Fajt

S firmou ABAS IPS Management spolupracuje většina příspěvkových organizací ministerstva kultury a některé uvedly, že s ní měly potíže. Patří k nim třeba Národní technické muzeum či Galerie Rudolfinum. Agenturu vybralo loni ministerstvo v tendru, který měl hodnotu více než půl miliardy korun.

Resort chce proto prověřit situaci i v dalších svých příspěvkových organizacích, kde ABAS IPS Management zajišťuje ochranu. Například ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma řekl, že s agenturou ABAS má také špatné zkušenosti. Najal si proto další dva pracovníky ostrahy, kteří jsou podle něj pro práci v galerii kvalifikovaní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám