Hlavní obsah

Lidé z pražského Zličína nechtějí spalovnu zvířat uprostřed bytové zástavby

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Tři pece, které jsou schopny denně spálit necelou tunu uhynulých zvířat, straší obyvatele pražského Zličína. Spalovna zvířat by měla stát v těsné blízkosti bytových domů, nedaleko školky a navíc v ochranném pásmu spodních vod. O existenci spalovny by měly úřady rozhodnout během šesti měsíců.

Obyvatelé Zličína se děsí budoucnosti. O spalovně zvířat by se mělo rozhodnout během půl roku

 
Článek

Společnost Benefit Development přišla už před třemi lety se záměrem vybudovat spalovnu pro uhynulá zvířata a rozptylovou loučku. Lidé se vzbouřili a během několika týdnů podepsalo 5 813 obyvatel petici.

„Začal se projednávat vliv stavby na životní prostředí. Proces se přerušil, firma musela doplnit dokumentaci,“ uvedl Pavel Kovařík, radní městské části Praha Zličín. Jednatel společnosti Alois Mikulášek odmítl situaci komentovat.

Obavy o vzduch i vodu

Kolem pozemku společnosti Benefit Development jsou postavené bytové domy, školka, park s dětským hřištěm a příští rok se začne stavět základní škola. V místě, kde by se měla spalovna a rozptylová louka postavit, je ochranné pásmo spodních vod.

Vydání závazného stanoviska lze očekávat v horizontu asi půl roku
Václav Linda, odborník

„Stavba by nejen zásadně zhoršila ovzduší, ale hrozí riziko znečištění podzemní vody,“ řekl Kovařík. Z odborných expertíz vyplývá, že při plném výkonu spalovny mohou škodlivé částice člověku zkrátit život až o 4,5 hodiny ročně.

Oslovení obyvatelé Zličína nechápou, jak je možné, že se vůbec o podobném zařízení uprostřed bytové výstavby vůbec uvažuje. „Mít krematorium a hřbitov pro zvířata mezi zástavbou mi nepřijde vhodné,“ řekl Novinkám Jan Matošík, který na Zličíně bydlí už 17 let.

Půl roku čekání

Obyvatelé Zličína doufali, že po doručení petice projekt nevznikne. Ale společnost podala přepracovaný záměr projektu k posouzení vlivů na životní prostředí. K přepracovanému záměru se má každý možnost vyjádřit, a to do 8. března letošního roku.

„Následně bude zadáno zpracování posudku, ten bude opět zveřejněn a každý se k němu bude mít možnost vyjádřit,” sdělil Novinkám Václav Linda, specialista na posuzování vlivů na životní prostředí. Celý proces posuzování vlivů bude pokračovat veřejným projednáním záměru a ukončen vydáním závazného stanoviska.

„Vydání závazného stanoviska lze tedy očekávat v horizontu asi půl roku,“ dodal Linda.

Reklama

Výběr článků

Načítám