Hlavní obsah

Češi překvapili: foťák zdarma nikdo neukradl

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou zrcadlovku profesionální fotograf na Vánoce roku 2015 zabalil do krabice a poslal náhodně vybrané adresátce ze seznamu svých internetových fandů. Přál si, aby se za měsíc stejně zachovala i ona, a doufal, že takto se mu putovní foťák za rok vrátí. A přestože si většina lidí klepala na čelo, přístroj se vrátil.

Foto: Foto Marta

Jeden z deseti tisíců okamžiků zachytila Marta, která se náhodou stala měsíční majitelkou putovního foťáku.

Článek

Poslat mezi lidi poloprofesionální fotoaparát a věřit, že jej nikdo neukradne či neprodá, považovala většina kolegů a přátel Fotografa bez talentu, autora tohoto sociálního experimentu, za bláznovství. Ten je přesvědčil a rozhodl se svou štědrost a víru ve slušnost znásobit.

Dvanáct neznámých

„Dvanáct úplně neznámých lidí posílalo radost úplně nezištně dál, přestože jim nic nebránilo, aby experiment přerušili a foťák si nechali. Nafoceno bylo přes deset tisíc fotografií, vznikla nová přátelství a dokonce i jeden vážný vztah,“ slavil úspěch fotograf, kterému se aparát letos v lednu skutečně vrátil.

„Nejsilnější momenty tohoto experimentu pro mne byly dva. Když se díky tomuto řetězu zamilovali dva lidé  – Terezka byla obdarována neznámým klukem, jehož zprávu si původně ani nepřečetla. Pak se k ní vrátila, dostala foťák, poprosila ho o pomoc s nastavením, začali si psát a láska byla na světě. A potom když si poslední držitelka nechala zrcadlovku o něco déle, aby si mohla vyfotit ultrazvuk svého miminka,“ popsal Právu životní okamžiky jeden z nejslavnějších českých fotografů.

Šíření empatie a podpora fotografování

Vše začalo jako vánoční dárek, snaha o podporu kultury fotografování a šíření empatie mezi cizími. „Vzal jsem svůj foťák, se kterým jsem do té doby fotil, a poslal ho mezi lidi zcela náhodně. Nešlo o soutěž, ani nic podobného. Pouze mě zajímalo, zda je reálné, že si každý z náhodně vybraných lidí foťák vyzkouší po dobu jednoho měsíce a následně pošle dál někomu, koho sám úplně náhodně vybere,“ vysvětluje fotograf stojící i za hned několika projekty, které upozorňují na problémy a nemoci současné společnosti.

Fotoaparát, jenž absolvoval první experiment, fotograf vydražil na svém facebookovém profilu za 15 100 korun, které obratem věnoval Armádě spásy na projekt Nocleženka. Za každou věnovanou stovku může díky Nocležence jeden člověk bez domova strávit noc v teple, dostane najíst a možnost se osprchovat.

Rozešle pět nových zrcadlovek

Tím však s rozdáváním radosti a příležitostí k jejímu dávání fotograf nekončí. Díky partnerům projektu megapixel.cz a Nikon nyní získal Fotograf bez talentu pět nových zrcadlovek, které v příštím týdnu dostanou další náhodně vybraní.

„Už jsem vybral dva nové majitele, ještě mi chybějí tři. A ano, opravdu jim chci říkat majitelé, protože jim fotoaparáty daruji. Tím se stanou jejich vlastnictvím a bude na nich, zda mému přání vyhoví,“ vysvětluje začátek nového experimentu Fotograf bez talentu.

„Přál bych si, aby si každý majitel foťák nechal nejdéle jeden měsíc, než ho předá dál. Nikoho nebudu nutit nebo kontrolovat, jestli to opravdu udělá. Pouze se s majitelem pokusím zkontaktovat, a když zjistím, že přístroj poslal dále, nabídnu mu možnost rozhovoru a zveřejnění fotek, které pořídil. Pokud si foťák nechá, nebudu jeho jméno nikde zveřejňovat. Chci, aby zde opravdu nebyl žádný tlak na svobodnou vůli,“ dodává fotograf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám