Hlavní obsah

Staré lobbistické struktury v Praze střídají nové. ANO je u toho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha byla dlouhá léta působištěm lobbistů jako Ivo Rittig, Roman Janoušek nebo Tomáš Hrdlička, spojených hlavně s ODS. Dnes jsou tyto vlivové struktury rozvráceny a do uvolněného prostoru se tlačí nové. Tentokrát nikoliv výhradně pod hlavičkou ODS, která hlavní město vlivově ovládá už jen částečně, ale spojují se s těmi, kteří zde vyhráli volby pod heslem boje proti korupci a kmotrům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Jedním z významných lobbistů ODS, kteří se úspěšně transformovali do nových poměrů na radnici, je bývalý šéf výboru pro územní plánování a bývalý pražský zastupitel za ODS Vladimír Schmalz, který zbohatl za svého zhruba sedmiletého působení ve společnosti ČEZ v době, kdy ji vedl Martin Roman. Přišel si tehdy na nejméně šedesát miliónů korun.

Jako ředitel úseku fúzí a akvizic byl Schmalz odpovědný za nákupy energetických společností na Balkáně, kterých se později ČEZ se značnými ztrátami zbavoval, s tím spojenými problémy se zabývá dodnes. Po příchodu nového vedení v roce 2011 z ČEZ odešel a přenesl své aktivity do Prahy, tehdy ještě ovládané jeho ODS.

Zdálo by se, že s vítězstvím ANO a volbou Adriany Krnáčové pražskou primátorkou skončí spolu s vlivem ODS i jeho vliv, ale nestalo se tak. Podle informovaných zdrojů má být dnes jedním z nejvlivnějších lobbistů na pražské radnici. Jeho zájmy jdou od developerských projektů po důležité podniky vlastněné nebo spoluvlastněné hlavním městem, jako jsou například Dopravní podnik Praha či Pražská energetika.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Kuriózní je, že se přitom podle informací z radnice může opírat o nadstandardní vztah s místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem, vlivným spojencem primátorky Krnáčové.

Na celé věci je znepokojující to, že navzdory dřívějšímu působení Adriany Krnáčové v protikorupční organizaci Transparency International se do fungování pražské radnice ovládající miliardové zakázky vkrádají lobbisté s minulostí spojenou s na hlavu poraženou ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám