Hlavní obsah

Bylo by to jako na Divokém západě, odmítá Pelikán právo použít zbraň

Praha
Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) doufá, že vláda neschválí návrh ministerstva vnitra na povýšení práva použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti ČR.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Připadal jsem si jak na Divokém západě v 19. století,” popsal v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT svou první reakci. Návrh je podle jeho názoru „neuvěřitelně podivný a absurdní”. K takovému kroku navíc stát podle něj přistupuje až tehdy, když zcela selhávají jeho bezpečnostní opatření.

Ostře na Pelikánův názor zareagoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). “Kolega Pelikán zřejmě málo maká a nečte podklady z vnitra. Na rozdíl od něj si nemyslím, že by legálně držená zbraň měla zůstat ve vitríně a občan by se na ni při svém ohrožení měl jen smutně dívat,” sdělil Novinkám. Chovanec podle svých slov „preferuje sebevědomý stát, jenž věří svým občanům”.

Policie podle něj musí zůstat první bezpečnostní instancí, ale: „Ve výjimečných situacích není důvod bránit prověřeným a proškoleným lidem, aby se zapojili. To právo ostatně existuje již nyní, já ho navrhuji posílit a jasně to deklarovat.”

Ústavní zákon se proto bude snažit prosadit ještě do konce mandátu vlády. Chce umožnit lidem bránit se proti teroristům například při takových útocích, jako byly loni útoky nákladními automobily v Nice a v Berlíně.

Ministerstvo uvedlo, že v okamžiku takových útoků jsou možnosti státních orgánů účinně a rychle zabránit ztrátám na životech a dalším škodám omezené. Proto chce umožnit provést obranný zásah i majitelům legálně držených střelných zbraní.

Pelikán: Je to snaha „ošvejkovat” směrnici

Návrh dává Pelikán do souvislosti s úvahami Evropské komise na omezení zbraní. Jde podle něj o snahu „ošvejkovat” připravovanou směrnici, která se nelíbí.

Ministr také upozornil, že otázkou je, jak by vypadal příslušný prováděcí zákon k ústavní změně. Jako právník poukázal na řadu tragédií, které se staly kvůli tomu, že při sporu měli jeho aktéři u sebe zbraň.

V Česku je možné držet střelnou zbraň podle zákona o zbraních a střelivu. Držitel zbrojního průkazu smí z legálně držené zbraně střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud nejde o použití zbraně k ochraně života, zdraví či majetku.
K loňskému 1. prosinci bylo podle ministerstva vnitra v Česku 300 115 držitelů zbrojních průkazů. Z toho téměř 241 tisíc mělo průkaz skupiny E k ochraně života, zdraví nebo majetku. Registrováno bylo 798 424 zbraní všech kategorií, z toho 357 338 samonabíjecích pistolí, pušek nebo revolverů.

Anketa

Měli by mít lidé právo beztrestně zastřelit při útoku teroristu?
Ano
97,1 %
Ne
2,6 %
Nevím
0,3 %
Celkem hlasovalo 9247 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám