Hlavní obsah

Zeman: Sobotku pochválím, až bude za co

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v neděli odmítl kritiku premiéra a předsedy soc. dem. Bohuslava Sobotky, že minulý týden ve Sněmovně během svého projevu při schvalování státního rozpočtu nezaslouženě chválil ministra financí a lídra ANO Andreje Babiše. Zeman na to reagoval slovy, že by premiéra také rád pochválil, ale až bude za co.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Každého ministra chválím za konkrétní výsledky jeho práce. Ministra financí chválíte za to, jak se plní přebytek státního rozpočtu. To je měřitelný údaj. Velmi rád pochválím pana premiéra, až bude za co,“ řekl v neděli na Frekvenci 1 prezident.

Zeman připomněl, že Babiše ve svém projevu ve Sněmovně kritizoval za to, že část přebytku byla vyvolána snížením investic. Prezident premiérovi záhy uštědřil další políček, když řekl, že Sobotka má pravdu, že by měl pochválit ty ministry, kdo se zasloužili o čerpání evropských fondů.

„Tak já tě, Karlo, velice, velice chválím,“ vzkázal ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové, která byla do vlády nominována hnutím ANO.

Dezinformační odbor je návrat do totality

Za hloupý pak prezident označil postup premiéra, když odvolal 11 měsíců před volbami dva ministry. „Hloupé proto, že normální politik mění své ministry v polovině období vlády a nikoliv 11 měsíců před volbami,“ vysvětlil Zeman.

Odchod ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera je však podle hlavy státu přínosný. „Odvolat pana ministra Dienstbiera nebylo zbabělé, ale opožděné,“ uvedl.

Zeman se nepřímo obul i do ministra vnitra a prvního místopředsedy ČSSD Milana Chovance. Nelíbí se mu totiž odbor proti dezinformacím, který má vzniknout na ministerstvu vnitra a který má hledat články ruské propagandy.

„To je takové svinstvo. To je návrat do totality. Já budu posuzovat, které názory jsou správné, které nesprávné? A přitom posuzovatelem bude totální blb,“ uvedl prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám