Hlavní obsah

Dětem řekla, že není jejich otec. Výživné po něm ale chtěla

Právo, Petr Kozelka

Tahanicemi rodičů po rozchodu trpí nejvíce jejich děti, které se stávají rukojmími ve hře, kde mnohdy neplatí žádná pravidla. Tak se tomu stalo i u případu z Českých Budějovic.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po rozvodu matka své tehdy sedmileté dceři řekla, že muž není jejím otcem, ačkoli ji před takovým sdělením varovala i znalkyně. Přestože pravým otcem je podle matky někdo jiný, nebránilo jí to v tom, aby po svém exmanželovi exekucí vymáhala výživné na děti.

Rodina žila až do prázdnin 2014 v Rakousku, dívka zde dokonce začala navštěvovat i první třídu. Jenže v září se vztah rodičů rozpadl a matka si odvezla dceru a tříletého syna do Českých Budějovic, kam se posléze přestěhoval i otec, aby se s dětmi mohl vídat.

Zavolala na otce policii a obvinila ho z únosu

Po několikatýdenním dohadování nakonec rodiče sami uzavřeli dohodu, která upravovala styk s dětmi na třetinu času pro otce a dvě třetiny pro matku. Jenže na konci ledna 2015 došlo ke konfliktu, kdy matka vypověděla dohodu a na svého exmanžela, který byl zrovna s dcerou, poslala policii s tím, že dítě unesl.

„Matka de facto provedla nezákonnou exekuci dítěte bez rozhodnutí soudu a s pomocí ozbrojeného policejního doprovodu,“ řekl Právu muž.

„V této době začala dceři tvrdit, že nejsem jejím biologickým otcem, což je zavrženíhodné jednání nejhrubší úrovně s cílem poškodit, nebo dokonce zcela zničit náš vztah. I kdyby to byla pravda, sdělit toto dítěti v době rodičovského konfliktu je naprostá bezohlednost,“ upozornil muž.

„Tři tatínci“

Českobudějovický soud po incidentu rozhodl, že muž bude vídat děti pouze na asistovaných setkáváních v krizovém centru. Matka ovšem celkem devětkrát na setkání s dětmi nepřišla, za což od soudu dostala pokutu tisíc korun. Do toho muž přestal platit výživné a žena podala žalobu na popření otcovství.

„To, že jsem neplatil výživné na děti, bylo dáno nespravedlivým a zdlouhavým jednáním ve věci péče o děti i biologického otcovství dětí, které údajně manželka zplodila s jiným mužem, jehož totožnost tají, a věc není stále uzavřena,“ vysvětlil muž, kterého žena kvůli tomu poslala do exekuce. „Zaplatil jsem dobrovolně ještě před exekucí,“ prohlásil muž.

V žalobě na popření otcovství žena tvrdí, že chce, aby pravda vyšla najevo, aby se mohla dětem v budoucnosti podívat do očí. Biologického otce přitom prozradit nechtěla.

„Dětem říkám, že mají prvního tatínka od boha, to je ten, se kterým jsem otěhotněla, pak mají druhého tatínka, se kterým jsem žila, a třetího tatínka, se kterým žiji nyní. Je to velmi složitá situace,“ uvedla při výslechu o žalobě.

OSPOD prý chyboval

Protože otec měl pocit, že je proti němu nejen jeho exmanželka, ale i místní OSPOD, obrátil se na ochránkyni práv Annu Šabatovou. A její úřad zjistil v postupu úřednice hned osm chyb včetně toho, že nepodala objektivní zprávu soudu, že matku neupozornila na to, že pokud bude bezdůvodně bránit styku s dětí s otcem, může to mít pro ni následky, a dokonce matce prozradila údaje z jiného případu.

Soudní znalkyně v posudcích konstatovala, že oba rodiče jsou plně výchovně způsobilí, oba mají dobré předpoklady pro výchovu dětí. Děti doporučila svěřit do péče matky s tím, že by se však měly pravidelně stýkat s otcem.

„Přesto po celou dobu řízení není upraveno právo dětí na styk s otcem, toto je neustále ignorováno a právo dětí jak na péči otce, tak na styk s otcem není zajištěno ani v nejmenším. Děti jsou bezdůvodně a zlovolně ode mne téměř dva roky časově izolovány. A to vše přesto, že jsem se ničeho nesprávného nedopustil a o děti jsem vždy řádně od jejich narození pečoval a vychovával je,“ dodal muž.

Další díl tahanic má na programu Okresní soud v Českých Budějovicích v prosinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám