Hlavní obsah

ČSSD v Karlovarském kraji podpořila Sobotku i Chovance, strana chce růst mezd

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i první místopředseda Milan Chovanec získali v sobotu podporu krajské konference ČSSD Karlovarského kraje na předsedu a 1. místopředsedu strany. Novinářům to řekl sám Sobotka. Ten také představil hlavní programové cíle, kterými by se ČSSD měla zabývat. Podle něho se strana chce soustředit zejména na růst mezd a také důchody by se měly valorizovat více podle růstu průměrné mzdy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) s ministrem vnitra Milanem Chovancem

Článek

Sobotku na předsedu a Chovance na prvního místopředsedu už dříve podpořily také krajské organizace sociálních demokratů v Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji. Naopak konference delegátů ČSSD Brno-město podporuje na prvního místopředsedu Jeronýma Tejce. Sobotka už dříve prohlásil, že ve funkci prvního místopředsedy podpoří i do dalšího období Chovance a že v Tejce nemá důvěru.

„Chceme se soustředit na otázku růstu mezd a platů, protože to souvisí s životní úrovní občanů. I když máme slušný hospodářský růst a nízkou nezaměstnanost, která je nejnižší v Evropské unii, i když očekáváme rozpočtový přebytek, tak se spoustě lidí v uplynulých letech mzdy nezvýšily,” uvedl na dnešní konferenci Sobotka.

Podle něho by růst mezd také podpořil růst ekonomiky. „Jsem přesvědčen, že ani evropské peníze, ani zahraniční investice nám v hospodářském růstu v příštích letech nepomohou, pokud lidé nebudou mít prostředky na to, aby utráceli. Pokud tu tedy nebude slušná spotřeba domácností jako jeden z pilířů hospodářského růstu,„ uvedl Sobotka.

Valorizace důchodů jinak

Ten se v poslední době angažoval například ve sporu mezi odboráři společnosti Ahold a vedením firmy ohledně růstu mezd a o této problematice jednal i s nizozemským velvyslancem Eduardem Hoeksem.

Premiéra také zaujal návrh odborné komise pro důchodovou reformu při ministerstvu práce a sociálních věcí, podle něhož by se důchody měly místo valorizace o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen zvedat o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které pořizují senioři a seniorky. „Ten návrh by mohl znamenat, že se dál nerozevíraly nůžky mezi příjmy důchodců a pracujících,” uvedl Sobotka.

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) by podle premiéra měla připravit detailní propočty, aby se návrhem mohla v blízké době zabývat vláda.

Naopak by ČSSD podle Sobotky měla odmítnout snahy ministra financí Andreje Babiše (ANO) o snížení nebo zrušení daně z dividend. Podle něj by to bylo jen ve prospěch těch nejbohatších, včetně samotného Babiše.

Reklama

Výběr článků

Načítám