Hlavní obsah

Sněžení a silný vítr, na horách napadne až 40 centimetrů, varují meteorologové

Novinky, jas
Aktualizováno

Meteorologové ve středu varovali před trvalejším sněžením a větrem, který bude v nárazech na vrcholech hor dosahovat rychlosti vichřice. Na horách na severu by mohlo do pátku napadnout až 40 centimetrů sněhu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Na horách na severu a severovýchodě ČR se vyskytne trvalejší sněžení, ve kterém od středečního večera do pátečního poledne předpokládáme 15 až 30 centimetrů, na návětří hor až 40 centimetrů nového sněhu,” uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V oblasti Krušných hor, Šumavy a Českomoravské vrchoviny by mělo být sněžení slabší a mělo by tam napadnout mezi 5 a 12 centimetry sněhu.

Vedle sněžení bude ve čtvrtek zesilovat i vítr, který bude mít v nížinách v nárazech rychlost až 72 kilometrů v hodině, na horách až 108 kilometrů v hodině. Nejvíce by mělo foukat v noci na pátek, v průběhu dne bude vítr slábnout.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Celkové srážky (mm) za 72 hodin (dle modelu DWD) k 06:00 UTC 3. 12.

„Při sněžení a větru se na horách a na Českomoravské vrchovině budou tvořit sněhové jazyky, na hřebenech hor i závěje,” upozornili meteorologové.

Výstraha před sněžením platí pro pohraniční okresy Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a pro Vysočinu. Vítr bude od pátku hrozit na celém území s výjimkou Zlínského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám