Hlavní obsah

Jiřičtí vězni se starají o ovce a daňky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiřice

Věznice ve středočeských Jiřicích začala chovat daňky a ovce. Daňky v úterý dopoledne vypustila do dvanáctihektarové obory, kterou oplotili odsouzení. Ti se o zvířata i sami starají. Podle ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala projekt přispěje nejen ke smysluplnému využití pozemků, ale odsouzení také díky němu získají dovednosti a pracovní návyky.

Jiřičtí vězni se starají o ovce a daňkyVideo: Novinky

 
Článek

Už na jaře letošního roku začala jiřická věznice přetvářet své okolí. Od června se několik jiřických vězňů stará o včely v úlech, které sami vyrobili, a pečují i o záhony nebo obnovený ovocný sad.

Na podzim odstartoval projekt chovu ovcí a daňků, kdy se vedení věznice rozhodlo využít smysluplným způsobem i své další pozemky, na kterých do té doby vznikaly černé skládky.

„Jedná se o inovativní projekt v rámci zaměstnávání odsouzených osob, kdy se samy starají o zvířata. Má to výborný dopad na jejich psychiku,“ popsal Novinkám ředitel věznice Jiřice Petr Suk.

O chov sedmi ovcí, tří kamerunských koz a devíti daňků se zatím stará pět lidí, do budoucna by chtěla věznice tento počet rozšířit. Vězni obstarávají pro zvěř potravu, vodu a starají se o úklid kolem krmelců.

Foto: Novinky

Ve věznici je sedm ovcí, tři kozy a devět daňků

„Od pondělí do pátku jsem s nimi osm hodin denně, v sobotu a v neděli máme poloviční pracovní směnu, a to mně nahradí ostatní. Směna začíná v sedm hodin, kdy musím opravit ohradu, protože naše ovečky jsou nezbedné. Pak jim dám vodu a starý chleba a rohlíky a mezitím se starám o údržbu zeleně. Ony se občas přijdou pomazlit a pro mrkev,“ popsal Novinkám odsouzený, který má na starost především péči o ovce a kozy.

Vězeňská služba uvádí, že způsob chovu daňků v Jiřicích je prvním obdobným projektem v celé Evropě. Věznice získala všechny daňky od soukromých chovatelů jako sponzorské dary.

Velikost obory umožňuje chov až sta kusů zvěře, Jiřice plánují mít skupinu zhruba 40 až 50 dospělých jedinců, kteří se budou dále množit. Příští rok by se vězeňská fauna měla rozšířit ještě o jeleny.

Foto: Novinky

Vedení věznice chce stáda do budoucna rozšiřovat

Ministra spravedlnosti Roberta Pelikána zdejší projekty těší. „Mám z toho velkou radost a je to další krok k humánnímu vězeňství. Jsem přesvědčen, že vězňům kontakt se zvířaty velice pomůže na jejich cestě zpět do normální společnosti," dodal Pelikán.

V Jiřicích má koncem příštího roku vzniknout také takzvaná otevřená věznice, která by měla vězně před propuštěním připravit na návrat do běžného života. Ministerstvo spravedlnosti se nechalo inspirovat v Norsku a Německu. Odsouzení budou ubytováni v několika domech bez mříží a bez dozorců, přičemž celý areál bude obehnán betonovou zdí a monitorován kamerami.

Pobyt, který má posílit samostatnost odsouzených a omezit jejich závislost na odborných pracovnících, se má blížit životním podmínkám na svobodě. Projekt vyjde na 23 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám