Hlavní obsah

Horáček se opřel do „nečitelného” Sobotky. Podezírá ČSSD, že chce dluh Altnerovi léčit penězi z Číny

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Zatímco krajské volební konference ČSSD nominují Bohuslava Sobotku na opětovného předsedu ČSSD, od kandidáta na prezidenta Michala Horáčka schytal kritiku. Na nedělním předvolebním setkání s občany v Hradci Králové Horáček prohlásil, že se obává, že některé Sobotkovy postoje ovlivňuje „kšeft s Čínou”, který by pomohl s dluhem vůči dědicům právníka Zdeňka Altnera.

Horáček podezírá ČSSD, že chce dluh Altnerovi léčit penězi z Číny Video: Michael Polák, Právo

 
Článek

„Jsem rád, když je někdo čitelný, sám chci být čitelný, a ČSSD a pan premiér osobně pro mě nejsou čitelní. Není ani levicový, ani pravicový, ani středový,” řekl Horáček o premiérovi a šéfovi ČSSD.

„A ještě navíc mám dojem, že možná jsou za tím síly čínských peněz, které by možná poléčily tu bolest z 338 miliónů, které dluží sociální demokracie dědicům pana Altnera. To mi přijde jako kšeft, který za to nestojí,“ pronesl Horáček v zaplněné hradecké hospůdce Malý růžek.

O Sobotkovi Horáček také řekl, že bývala doba, kdy se mu Sobotka jevil jako nadějný. „Odvážněji pojmenoval věci, které jsem chtěl, aby se pojmenovaly. Ale po dopisu čtyř (nejvyšších představitelů), kdy jsme se lokajským způsobem, naprosto nehorázným a pro mě nepředstavitelným, poklonili Číně, tak ho nemohu chápat. Tato přepjatá reakce se mě, občana České republiky, která má z dobrého důvodu nějaké spojence, dotýká a ponižuje mě,“ pronesl Horáček.

Na dotaz z publika Michal Horáček také odpověděl, že kdyby byl prezidentem, s premiérem by intenzivně komunikoval. „A chtěl bych od něj znát jasná stanoviska, a ne tato uhýbavá. Třeba bych s nimi nesouhlasil, ale aspoň bych tomu rozuměl,“ dodal Horáček.

Foto: Michael Polák, Právo

Michal Horáček na předvolebním setkání s občany v Hradci Králové

Stát je pospolitost, ne firma

Vymezil se také proti Andreji Babišovi (ANO), když zdůrazňoval, že stát není firma, protože firma se nemůže například starat o lidi na vozíku.

„Je důležité, abychom zůstali pospolitostí, a ne firmou,“ uvedl. „Každá zvířecí smečka se stará o nejslabšího, a my jsme víc než zvířata,“ dodal.

Slíbil také, že v nejbližší době představí tým svých poradců.

Dalajlámu by přijal, ale neoficiálně

Jen jednou se během hodinu a půl trvající debaty Horáček dotknul současného prezidenta Miloše Zemana, a to ve chvíli, kdy dostal dotaz, zda by odemykal korunovační klenoty s „virózou”. Otázku hned vzápětí „vylepšil“ další posluchač přímějším dotazem, kolik toho vypije. Horáček nato odpověděl, že kdyby měl odemykat korunovační klenoty, nepil by deset dní dopředu.

Na dotaz, zda by přijal dalajlámu, reagoval, že ano, ale pouze neoficiálně. „Ani ostatní to nedělají oficiálně, nedělá se to, není to vhodné, neudělal to ani Obama ani Merkelová. Každopádně dalajláma je nositel Nobelovy ceny, jeden z několika náboženských vůdců světa, není důvod, abychom s ním nekomunikovali,“ vysvětlil Horáček.

Debata se také stočila k otázce uprchlíků. „Nejdůležitější je řešit tu situaci tam, kde vzniká. Měli bychom vynakládat prostředky na zlepšení situace v táborech v Turecku či Libanonu. Připomínám, že Libanon je mnohem menší než Morava a přitom jsou tam dva milióny uprchlíků,“ dodal Horáček.

V Hradci Králové ho doprovázel zpěvák František Segrado, pro kterého Horáček otextoval všechny písničky na jeho sólové desce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám