Hlavní obsah

V neděli se ochladí, příští týden přijdou mrazy

Novinky, jas

Inverzní počasí o víkendu skončí a od neděle se začne poměrně výrazně ochlazovat. Do poloviny příštího týdne se tak teploty budou pohybovat kolem nuly. Pozitivem bude, že se i v nížinách ukáže slunce a na horách bude možné zasněžovat lyžařské areály, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Od příštího týdne začne mrznout.

Článek

Ve čtvrtek i v pátek bude ještě pokračovat inverzní charakter počasí s ranními mlhami a nízkou oblačností, která se bude rozpouštět jen velmi zvolna. Ranní teploty se v pátek ještě budou pohybovat mezi 8 a 4 stupni, přes den se dostanou na 6 až 10 stupňů.

Zataženo s nízkou oblačností a po ránu též mrznoucími mlhami bude též v sobotu. Na severu republiky by již mohlo být i polojasno. Ranní minima klesnou na 6 až 2 stupně, přes den bude nejčastěji mezi 5 a 9 stupni.

„V neděli začne počasí ovlivňovat chladné severní proudění,” konstatovala Honsová. Nad Ruskem se vytvořila tlaková níže, zatímco mezi Grónskem a Skandinávií se nachází tlaková výše.

Nízká oblačnost se bude rozpouštět a nad naše území se nasune vysoká oblačnost místy s deštěm, v horských oblastech se sněžením. Ranní teploty klesnou na 6 až 2 stupně, přes den se teploty dostanou na 4 až 8 stupňů, přičemž odpoledne se bude dále ochlazovat.

Od příštího týdne mráz

V pondělí bude na severu převážně oblačno, na zbytku území  polojasno, ojediněle s přeháňkami, které budou na horách sněhové. Ráno bude rtuť teploměrů klesat k 0 až –4 stupňům, přes den teploty zůstanou mezi –1 a 3 stupni.

V úterý by již mělo být polojasno, ráno s mrznoucími mlhami a teplotami mezi  –3 a –7 stupni. Denní maxima budou kolísat mezi –2 a 2 stupni.

Ve středu by již měla převažovat skoro jasná obloha. Ranní teploty klesnou k  –4 až –8 stupňům, přes den se dočkáme opět teplot kolem nuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám