Hlavní obsah

Miloslav Ludvík: Budu ministrem pacientů

Právo, Novinky, kab, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD) se zhostí funkce ministra zdravotnictví 1.prosince. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem novinářům oznámil, že svůj post vnímá jako post ministra pacientů. Hodlá pak vyhovět přání hlavy státu a vytvořit zákon o hospicích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budoucí ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD)

Článek

„Pan prezident by velmi rád urychlil přípravu zákona o hospicové péči. Což si myslím, že je velmi důležitá záležitost a v tom mu velmi rád vyhovím, protože si myslím, že je to jedna z norem, která velmi chybí,“ řekl novinářům Ludvík.

Domnívá se, že zákon za 11 měsíců, které zbývají do konce volebního období, stihne protlačit legislativním procesem. „Tohle je téma, které nebude konfliktní průřezem politickým spektrem,“ uvedl.

Při přípravě zákona hodlá zužitkovat své zkušenosti ředitele Motola, kde je také léčebna dlouhodobě nemocných. „Dodnes nemáme dětský hospic. Vážně onkologicky nemocné děti také umírají a není dobré, když nemohou být v kruhu rodiny,“ poznamenal.

Stejná péče pro všechny

Ve zdravotnické branži se podle svých slov pohybuje 28 let a zná všechny lobbistické skupiny. „Teď nastupuje profík v dresu pacientů. Pod mým vedením bude ministerstvo zdravotnictví ministerstvem pacientů. Musím to tak říct,“ řekl Ludvík.

„Musím zamezit tomu, aby plíživě vzrůstala ekonomická spoluúčast pacientů. Protože si opravdu myslím, že první se musí vymést černá zákoutí,“ uvedl Ludvík. Jestli je něco, na co je prý v Česku hrdý, tak je to, že české zdravotnictví je poslední západní směrem na východ. „Přijdete k lékaři a máte jistotu, že ať jste docent nebo zedník, dostanete úplně stejnou péči. To musí zůstat,“ uvedl.

Prioritou je pro něj také konečné schválení antikuřáckého zákona ve Sněmovně a Senátu. „To není zákon proti kuřákům, ale proti kouření. Kouření je zlozvyk, je to nemoc,“ podotkl.

Zeman ještě poděkuje Němečkovi

Kvůli postu ministra opustí křeslo ředitele FN Motol. Nahradí jej současný náměstek Pavel Budinský. Práce ministra však podle Ludvíka půjde těžko skloubit i s jeho postem zastupitele hlavního města Prahy a šéfa tamního finančního výboru. Ludvík proto zváží, zda na funkce nerezignuje.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na úterní tiskové konferenci uvedl, že prezident se sejde s oběma kandidáty na ministry. Odpoledne ho čeká schůzka s Janem Chvojkou, který by měl po Jiřím Dienstbierovi převzít vedení resortu pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativní radu.

Ovčáček upřesnil, že prezident oba kandidáty jmenuje 30. listopadu. Do té doby se také plánuje setkat s odcházejícím ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, aby mu poděkoval za jeho práci. S Dienstbierem se zřejmě nesejde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám