Hlavní obsah

Tejc vytáhl do boje. Chce Chovancovo křeslo prvního místopředsedy ČSSD

Právo, kab

Jeroným Tejc (39), šéf ústavně-právního výboru Sněmovny a vnitrostranický oponent premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, získal v pondělí od okresního výkonného výboru ČSSD Brno-město nominaci na prvního místopředsedu strany. Ve vedení by tak nahradil ministra vnitra Milana Chovance.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc

Článek

„Nekandiduji proti někomu, ale pro něco. ČSSD je objektivně v krizi a potřebuje změnu, programovou i personální. Rozhodl jsem se, že tuto změnu sociální demokracii nabídnu,“ řekl Právu Tejc.

„Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec dostali na posledním sjezdu téměř absolutní moc a šanci ukázat, co umí. A výsledkem je propad sociální demokracie. Pokud něco funguje, nemá se to měnit. A opačně to platí také,“ řekl Právu.

Pokud by post na březnovém sjezdu strany získal, chtěl by ČSSD zaměřit na běžné problémy lidí. „Měli bychom tlačit na snížení rozdílu mezi průměrnou mzdou a důchodem, po čtyřiceti letech práce by naši rodiče a prarodiče neměli živořit. Ve spolupráci s obcemi bychom měli nabídnout mladým lidem s dětmi bezúročné půjčky a pomoc s infrastrukturou při výstavbě vlastního bydlení,“ přiblížil některé své návrhy.

Mezi ty patří i zpřísnění azylového zákona, které by zrychlilo vyhoštění uprchlíků, kteří nezískají azyl. Návrh však Sobotka tvrdě odsoudil a označil jej za populismus a hnědé tendence.

Tejc je členem strany od roku 1997. Po čtyřech letech v brněnské komunální politice se dostal poprvé do Sněmovny v roce 2006. V roce 2011 se stal předsedou poslaneckého klubu ČSSD.

Dlouhá léta byl považován za Sobotkova spojence. To se však změnilo v roce 2013, kdy se Tejc po volbách do Sněmovny zúčastnil tajné schůzky několika vysoce postavených členů strany s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Po schůzce se pak pokusili Sobotku odvolat z postu předsedy strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám