Hlavní obsah

Klášterní hodiny ve věži natahuje už 36 let, denně vyšlape přes 100 schodů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes sto schodů musí každý den vyšlapat Robert Drozda (65) do padesát metrů vysoké věže sýpky kláštera v Plasích na Plzeňsku, aby zajistil chod zdejších historických hodin. Barokní stroj z roku 1686 ručně natahuje už 36 let. V rámci sobotní speciální prohlídky na závěr zámecké sezóny si mohli unikátní hodinový stroj prohlédnout i turisté.

Historické hodiny kláštera v Plasích na PlzeňskuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Je to ruční kovářská hodinářská práce. Stroj se zachoval v původní podobě bez velkých zásahů až do současnosti Je složený bez šroubů, jen pomocí spojů a závlaček,“ popsal Drozda technickou památku.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Věž sýpky kláštera v Plasích na Plzeňsku

Zvláštností jsou i venkovní ciferníky. Jejich celkem šest a mají oddělené hodinové a minutové ručičky. Hodiny ukazují čas na čtyřech velkých z každé strany věže a minuty na dalších dvou menších cifernících. Odbíjejí čtvrthodiny, celé hodiny odbíjejí dokonce dvakrát ve dvou různých tónech.

„Natažení stroje představuje vytáhnout do výšky asi deset metrů několik kamenných závaží o celkové hmotnosti téměř přes 600 kilogramů. To dělám pomocí kliky,“ uvedl Drozda, který je profesí drážní inspektor a hodinářství je jeho velkým koníčkem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

V rámci speciální prohlídky na závěr zámecké sezóny si mohli unikátní hodinový stroj prohlédnout i turisté.

Na údržbu stroje potřebuje jen kladivo, kleště a vazelínu. „Důležité je promazávat ozubená kola i pohony rafiček ciferníků. Musím hlídat, jestli všechny klínky ve stroji jsou ve správné poloze,“ upozornil Drozda.

Žádnou větší poruchovou lapálii řešit zatím nemusel. „Dílčí opravy už byly nutné ale zatím žádný generální zásah. Občas se stroj zastaví ale stačí postrčit kyvadlem a zase se rozejde. Jednou do roka se přetrhne drát k některému ze zvonů,“ upřesnil správce hodin.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zastoupit se nechává jen když odjede na dovolenou. „Stroj za mě natahují moji známí. To se taky zpravidla něco pokazí,“ uzavřel Drozda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám