Hlavní obsah

Super úplněk odstartoval těžbu dřeva pro obnovu Libušína

Právo, Jiří Růžička

Měsíční super úplněk minulý týden odstartoval v lesích v Prostřední Bečvě na Vsetínsku těžbu dříví určeného na obnovu vyhořelé chaty Libušín na beskydských Pustevnách. Dřevo vytěžené za úplňku má být údajně velmi kvalitní a hodí se jako stavební materiál.

Foto: Valašské muzeum v přírodě

Chatu Libušín na Pustevnách v Beskydech zachvátil požár v noci z 2. na 3. března 2014 a z velké části ji zničil.

Článek

„Podle moudrosti předků je dřevo vytěžené od úplňku ve fázi ubývajícího měsíce nejkvalitnější a nejlépe se hodí k použití jako stavební materiál, nekroutí se a má další příznivé vlastnosti,“ řekl Právu Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které je správcem Libušína. „Sám jsem si k tomu našel a přečetl i pár knížek. Jsme muzeum, tak jsme se chtěli přidržet tradic.“

„Libušín vznikl jako roubená stavba. Dřevo, které muzeu věnovaly jako dar Lesy ČR, pochází z porostu, který se sázel zhruba v době vzniku Libušína. Pro nás je důležité, aby bylo dřevo co nejkvalitnější,“ dodal Jindřich Ondruš. Lesy dodají asi 360 krychlových metrů jedlové a smrkové kulatiny.

Mohli si vybrat i dobu kácení

„Poputuje do skladů, kde se nechá odležet, stavba začne na jaře,“ doplnil Ondruš. „Darem je i to, že dřevo pro nás těží Vojenské lesy a statky, a to šetrně pro les, za pomoci koní. Za luxusní dar považujeme, že jsme si mohli vybrat místo těžby a právě i nejvhodnější dobu kácení,“ řekl Jindřich Ondruš.

Národní kulturní památka chata Libušín vyhořela na začátku března 2014. Postavena byla v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Chata sloužila jako restaurace pro turisty a lyžaře. Práce na obnově začaly v létě, dílo má být dokončeno do tří let.

Reklama

Výběr článků

Načítám