Hlavní obsah

Sobotka odmítá rozdělení funkcí, nechce nahrávat Babišovi

Aktualizováno

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka odmítá návrh jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (rovněž ČSSD) na rozdělení funkce šéfa strany a předsedy vlády. Podle Sobotky by takový krok oslabil pozici sociální demokracie a nahrál konkurenčnímu hnutí ANO, jehož lídr Andrej Babiš prý svou koncentrací moci ohrožuje demokracii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Zimola vyzval Sobotku k reflexi, neboť podle něj tápe. Straně by podle hejtmana rozdělení obou pozic prospělo. [celá zpráva]

Hejtman, který je v rámci ČSSD jedním z názorových oponentů Sobotky, o premiérovi tvrdí, že nezná realitu. Rozdělení funkcí považuje za jediné funkční řešení.

Sobotka Zimolův návrh v pátek označil za nesmysl, který by vedl k posílení hnutí ANO, které favorizují předvolební průzkumy veřejného mínění.

„Není už žádný důvod se k tomu vracet. Je to nesmysl, který by vedl jen k předvolebnímu oslabení ČSSD a nahrál by hnutí ANO,” řekl. Snaha „střílet” do vedení strany přes nejrůznější mediální vzkazy podle něj sociální demokracii oslabuje a přináší body konkurenci.

Babišova koncentrace moci je hrozbou

Silná ČSSD je podle Sobotky to jediné, co může bránit „snaze (předsedy hnutí ANO) Andreje Babiše koncentrovat v jedné osobě absolutní ekonomickou, mediální a politickou moc”. Babiš touto svou snahou podle něj ohrožuje demokracii.

„Letošní 17. listopad byl okamžikem, kdy jsme si to mohli znovu silně uvědomit,” uvedl premiér.

ČSSD potřebuje zformovat všechny síly pro dokončení práce ve vládě, dodal Sobotka. Soustředit se chce na pomoc rodinám s dětmi, řešení situace samoživitelek, fungování zdravotnictví, prosazení zákona o sociálním bydlení a zlepšení péče o seniory. „Současně se musíme připravit na parlamentní volby tak, aby je ČSSD vyhrála,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám