Hlavní obsah

Natáčení bylo domluveno dlouho před návštěvou Zemanové, brání se televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká televize (ČT) v pátek odmítla nařčení končícího moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD), že se podílela na provokaci vůči první dámě v ostravském Divadle Petra Bezruče. Hejtman tak dedukoval z toho, že na divadle, kam mířila Ivana Zemanová, byla tibetská vlajka a v sále mikrofony ČT. Údajnou provokaci odsoudil i prezident Miloš Zeman. Podle ČT byly mikrofony v sále kvůli natáčení kulturního pořadu. Televize vyzvala hejtmana, aby svá slova vzal zpět.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) ukazuje fotografie rezervovaných míst pro ČT v divadle Petra Bezruče

Článek

Podle ČT je hejtmanova intepretace toho, proč byla v divadle televizní technika, mylná.

„Česká televize sice skutečně v divadle natáčela, předmětem jejího zájmu však bylo pouze a jedině úspěšné a dlouhodobě vyprodané představení Spalovač mrtvol s Norbertem Lichým. Vznikala zde totiž reportáž do uměleckého magazínu Divadlo žije!. Natáčení bylo dohodnuto již před jedním měsícem, účastnil se jej pouze štáb tohoto kulturního cyklu a kamery snímaly, logicky, výhradně dění na jevišti. Žádní členové redakce zpravodajství v divadle přítomni nebyli,“ uvedla mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Informace prý televize předala i členům prezidentské ochranky.

„Věříme, že odcházející pan hejtman pouze získal nesprávné podklady a nesnažil se o události záměrně dezinformovat. Považovali bychom nyní za správné, aby svá obviňující slova vzal veřejně zpět, stejně tak, jako je vyslovil,“ dodala Plívová.

Její slova potvrzuje i produkční pořadu Divadlo žije! Danuše Břeská: „Natáčení pořadu Divadlo žije! a představení Spalovače mrtvol bylo dohodnuto s Divadlem Petra Bezruče dne 20. 10. 2016. Na natáčení jsme dne 2. 11. 2016 přišli v 15:45 hodin, od 16:00 hodin jsme měli domluvené rozhovory s Norbertem Lichým, dramaturgyní paní Menclerovou, s režisérem Jakubem Nvotou. Ve stejnou dobu do divadla dorazila i ochranka, dozvěděli jsme se, že na představení bude hostem paní Zemanová. Současně řediteli divadla volala prezidentská kancelář,” sdělila Břeská.

Závěr TK Miloše Zemana na konci jeho návštěvy Moravskoslezského kraje Video: Česká televize ČT24

„Jiří Krejčí, ředitel divadla, vysvětlil průběh našeho natáčení, já osobně jsem u jeho telefonátu byla také, dále jsem osobně ochrance sdělila, že se jedná o natáčení divadelního magazínu, který se točí již nejméně 10 let, že budeme mít v hledišti dvě kamery a že budeme zabírat pouze jeviště. Pokud budou mít nějaké otázky, že se mohou na mě obrátit. Vyhověli jsme jejich prosbě, že potřebují tři čtvrtě hodiny na prohlídku hlediště před příchodem paní Zemanové, proto jsme plánovaný rozhovor s panem režisérem Nvotou přesunuli do klubu. Nikdo z ochranky již na náš žádný dotaz neměl, vše probíhalo dle plánu a byli jsme překvapeni, když paní Zemanová na představení nedorazila,“ doplnila Břeská.

Novák na páteční tiskové konferenci na závěr cesty prezidenta po Moravskoslezském kraji uvedl, že první dáma Ivana Zemanová na představení nešla kvůli „signálům“, že se v divadle chystá provokace proti jejímu manželovi.

Mluvil také o tom, že je za „hranou běžného a slušného chování“, když se zatahují rodinní příslušníci do politických sporů.

„Styďte se,” řekl pak na adresu údajných provokatérů Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám