Hlavní obsah

Vyměňme předsedu, ozývá se z ČSSD po zveřejnění průzkumu

• Aktualizováno
Právo, Karolina Brožová

Průzkum agentury STEM, podle kterého by soc.dem. skončila ve volbách do Sněmovny třetí se ziskem 14,4 procenta za hnutím ANO (29,7 procenta) a KSČM (14,6 procenta), vyvolal v jejích řadách vášně. Poslanec a neúspěšný kandidát do Senátu Stanislav Huml (ČSSD) se domnívá, že je čas vyměnit předsedu Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministři ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Článek

„Já jsem stál za Slávkem Sobotkou, když se ho snažili odvolat a nabádali ho po volbách, aby rezignoval. Tenkrát na to nebyla doba. Ale teď je na diskusi, kdo by měl vést stranu, čas,“ řekl Právu Huml.

Podle jeho mínění by straně výměna předsedy prospěla. „Na sjezdu by se to mělo podle mého soudu otevřít, dojít ke konsensu a najít někoho, kdo začne tu politiku dělat trošku jinak než Slávek. On je strašně slušný, strašně hodný, výborný předseda vlády, ale té straně není schopen dát víc,“ dodal pro Právo poslanec.

Sám však nemá tip na Sobotkova nástupce. „To musí někdo najít odvahu a říct. Musí dostat nominaci od organizací dole a sehnat volitele. Je to těžké a zdlouhavé, ale podle mého soudu nezbytné,“ dodal Huml.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Jeho kolega poslanec a lídr krajských voleb v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna s ním souhlasí. „Musíme vést vážnou diskusi o tom, jakou řečí soc. dem. se svou základnou mluví, zdali nám lidé rozumějí či nerozumějí. A k tomu je potřeba najít odpovídající figury. Diskuse o vedení strany je legitimní,“ řekl Právu.

Vybere předsedu stranická základna?

Sobotkova nástupce však prý strana musí pečlivě vybrat. „Jedna věc je udělat rychle změnu pro změnu, což už jsem taky zažil. Pokud je tu poptávka po změně, musí přijít zespoda. Dejme prostor místním organizacím a členům, aby se vyjádřili,“ uvedl dále.

Domnívá se, že by strana mohla udělat o vedení strany vnitrostranické referendum, jak to před dvěma týdny navrhoval poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc

„Bylo by to zajímavé vytvořit toto referendum. O předsedovi a místopředsedech a dát prostor stranické veřejnosti, aby se vyjádřila. Je zbytečné bát se většinového názoru lidí odspoda. Já s tím nemám žádný problém,“ řekl Právu.

Členové vedení však prý s výměnou nesouhlasí. Statutární místopředseda soc.dem. Milan Chovanec odmítá, že by sám na šéfa strany kandidoval, a veřejně podpořil Sobotku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Výměnu předsedy odmítá i místopředseda strany Jan Hamáček (ČSSD).

„Jsme demokratická strana, o tom rozhodnou delegáti sjezdu. Nemyslím si ale, že měnit vedení strany necelý rok před volbami je věc, která by pomohla ČSSD,“ řekl Právu.

Výsledek průzkumu je však pro něj alarmující. „Je to další ze signálů směrem k ČSSD. První varování jsme dostali ve volbách do krajských zastupitelstev, toto je pokračování trendu,“ podotkl.

Nesmysl, odmítl volání po odchodu Sobotky šéf poslanců

Foldyna i Huml to schytali i od dalších kolegů. „Pokud chtějí, abychom pokračovali směrem dolů, tak je to ideální cesta. Je hloupost v tuto chvíli - vidět v propadu preferencí chybu předsedy strany, to je vždy to nejjednodušší,“ řekl Právu předseda poslaneckého klubu soc.dem. Roman Sklenák.

Referendum odmítá, není na něj prý čas. „Sjezd se bude konat krátce před parlamentními volbami. Je znám pouze jeden kandidát na předsedu strany, tak nevidím smysl, abychom dělali hlasování členů strany,“ uvedl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Sklenák (ČSSD)

Strana by se podle jeho mínění měla snažit vysvětlit, co pozitivního její ministři ve vládě za poslední roky prosadili. „Je také důležité podívat se přesně na ty dny, kdy probíhalo dotazování respondentů a na události, které byly v tu dobu aktuální, co hýbalo veřejným míněním,“ podotkl pro Právo Sklenák.

Ani šéf Senátu Milan Štěch se k hlasům volajícím po výměně Sobotky nepřipojil. „Já takové názory nesdílím. Musí pro to být pádné důvody. Také je potřeba vědět, kdo by měl stranu vést,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám