Hlavní obsah

Zeman povýšil 11 generálů, z vedení vězeňské služby nikoho

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval u příležitosti státního svátku 28. října tři nové generálmajory a osm brigádních generálů. Vyhověl 11 ze 13 nominací, které schválila Sobotkova vláda. Generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal a jeho náměstek pro vzdělávání Simon Michailidis mezi povýšenými nebyli. Hrad ani Zeman dosud nezdůvodnili, proč těmto nominacím nevyhověli.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval do funkce generálmajora velitele vzdušných sil Jaromíra Šebestu (vlevo).

Článek

Zemanovo rozhodnutí je spojováno s tím, že nominující ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta a dalších ústavních činitelů v souvislosti s návštěvou tibetského duchovního vůdce dalajlamy.

Prezident v proslovu k povýšeným uvedl, že si prostudoval jejich životopisy a ocenil, že začínali ne-li přímo od píky, tak alespoň na nižších pozicích. "Existuje termín výsadkář, což je jedinec, který je dosazen do organizace svrchu a snaží se ji změnit, což se mu zpravidla nedaří. Blahopřeji vám, že nejste výsadkáři," řekl také Zeman.

Generálmajorem se stal šéf vojenské kanceláře Pražského hradu Jan Kaše. Stejné hodnosti dosáhli i velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta a poradce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Novými brigádními generály jsou zástupce ředitele sekce rozvoje a plánování schopností ministerstva obrany Jaromír Alan, velitel Velitelství výcviku - Vojenské akademie Josef Kopecký, zástupce ředitele ministerské sekce rozvoje a plánování schopností Ladislav Košner a šéf Ředitelství speciálních sil Karel Řehka.

Povýšeni na brigádního generála byli také první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a bývalý policejní prezident Oldřich Tomášek. Stejnou hodnost mají také náměstek generálního ředitele hasičského sboru Slavomír Bell a ředitel královéhradeckých hasičů František Mencl.

Reklama

Výběr článků

Načítám