Hlavní obsah

Zeman i Sobotka slavili vznik republiky na Vítkově

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Sněmovny Jan Hamáček, kardinál Dominik Duka a další dorazili v pátek na pražský Vítkov. Zazněla státní hymna či husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci a politici se poklonili památce zakladatelů státu. Následovala minuta ticha za oběti válek a přelet vojenských vrtulníků a Gripenů.

Prezident Zeman slavil vznik republiky na VítkověVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Češi 28. října slaví založení první československé republiky. Politici a občanská sdružení chystají v napjaté atmosféře několik konkurenčních oslav.

Stropnický: Ve svátek by se rodina neměla hádatVideo: Václav Toman, Novinky

Foto: Petr Horník, Právo

Nad Vítkovem přeletěly Gripeny.

Akademici a studenti položili květiny u sochy TGM na Hradčanském náměstí, dostavil se tam také Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která na předávání státních vyznamenání půjde. Zástupci studentských iniciativ přečetli prohlášení, v němž podpořili rektory, kteří se rozhodli na Hrad nejít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek u památníku T.G. Masaryka

Zástupci univerzit ocenili, že mezi českými vysokými školami vládne soudržnost. Předseda Akademie věd Jiří Drahoš připomněl výročí vzniku Československa. „Podařilo se nám vybudovat demokracii, která není úplně bez chyb. Ale kdo z nás je bez chyb,” řekl přes asi dvěma stovkami shromážděných na náměstí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Studenti podpořili své profesory na Hradčanském náměstí a položili květiny k památníku T.G. Masaryka.

Květiny u sochy TGM spolu se zástupci akademické obce položila také ministryně Valachová. Opakované nepozvání některých rektorů na předávání státních vyznamenání ji mrzí. „Mnohokrát jsem o tom s panem prezidentem hovořila a snažila jsem se najít nějaký smír. To se mi nepodařilo, ale rozhodně vytrvám,” řekla novinářům. Chce se ale zasadit o to, aby rektoři na Hrad dále zvaní byli. Ona sama večer na ceremoniál na Hradě půjde, následné recepce se ale nezúčastní.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka

Kromě problému s rektory a aféry Peroutka se Hrad dostal do dalších nepříjemností, tentokrát kvůli neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu, příbuznému ministra kultury Daniela Hermana.

Tak přísaháme!

Na pražském Hradčanském náměstí se po poledni ozvalo sborově „Tak přísaháme!”. Přísahu tu složilo 840 rekrutů. Slavnostního aktu se zúčastnili prezident Miloš Zeman, ministr obrany Martin Stropnický nebo kardinál Dominik Duka. Prezidentovi slíbily věrnost asi tři stovky studentů prvního ročníku Univerzity obrany ve Vyškově a asi 500 příslušníků Armády České republiky, kteří právě dokončují kurz základní přípravy. Mezi přísahajícími je na 70 žen.

Zeman ve svém proslovu k vojákům upozornil na nebezpečí terorismu a zdůraznil roli armády v boji proti němu. „To nebezpečí nelze podceňovat jen proto, že se u nás ještě nestalo,” řekl. Ministr Stropnický ocenil rozhodnutí rekrutů stát se vojáky. „Je to správné, čestné, zodpovědné a zavazující rozhodnutí,” řekl.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Osmaosmdesátiletý Jiří Brady (vpravo) s manželkou Terezou.

Oslavy každoročně vrcholí udílením vysokých vyznamenáních na Pražském hradě. Letos má ocenění získat kolem 30 lidí. Bude mezi nimi nejspíš třeba divadelní režisér a herec Jan Kačer a zpěvák Daniel Hůlka nebo ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček, in memoriam ekonom a politik Valtr Komárek či hrdina druhé světové války Jaroslav Klemeš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Horáček

Vyznamenání se ale bude letos udílet i na Staroměstském náměstí, na setkání lidí kritizujících postup Hradu v kauze neocenění Bradyho. Právě ten v centru Prahy převezme Medaili Univerzity Palackého. Na akci slíbili účast dva ministři a další politici. Moderovat by ji měl kandidát na prezidenta Michal Horáček. Zástupci Hradu proto setkání označují za zahájení jeho prezidentské kampaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám