Hlavní obsah

Hrad se za Zemana neomluvil, do tří dnů musí zaplatit pokutu 100 tisíc

• Aktualizováno

Hrad musí do tří dnů zaplatit pokutu sto tisíc korun, kterou mu uložil soudní exekutor kvůli nerespektování verdiktu soudu. Ten nařídil zveřejnit omluvu Terezii Kaslové za slova prezidenta Miloše Zemana o jejím dědečkovi, novináři Ferdinandu Peroutkovi. Uvedla to ČT s odvoláním na advokáta Kaslové Františka Vyskočila. Pokutu získá stát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová

Článek

„Právní stav nyní posuzují legislativci Kanceláře prezidenta republiky,” sdělil Novinkám bez dalších podrobností mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Pokud Hrad pokutu nezaplatí sám, exekutor si ji vymůže. „Exekutor vykonává exekuci primárně na účtu. Takže by se obrátil na Českou národní banku, přikázal by, aby z účtu Kanceláře prezidenta republiky byla stržena tato částka plus náklady exekučního řízení a právního zastoupení. Pokuta sto tisíc korun by byla poukázána na účet Obvodního soudu Prahy 1,“ vysvětlil Právu postup Vyskočil. Výše nákladů exekučního řízení a právního zastoupení jsou prý asi tisícové položky.

Exekutorka rozhodovala na základě faktů. Soud nařídil omluvu a kancelář Hradu to nerespektovala
Terezie Kaslová

Pokud k omluvě nedojde, dostane Hrad pokutu znovu. „Do té doby, než Hrad rozsudek splní a zveřejní omluvu na stránkách www.hrad.cz, je možné opakovaně pokuty udělovat. To se může opakovat třeba stokrát za sebou,“ uvedl advokát pro Právo.

Kaslová má z rozhodnutí exekutora radost. „Rozhodnutí mě potěšilo, ale zase tolik nepřekvapilo. Exekutorka rozhodovala na základě faktů. Soud nařídil omluvu a kancelář Hradu to nerespektovala,“ řekla Právu.

Soud bude řešit dovolání

Kaslová se domáhá na České republice omluvy za to, že Zeman přisoudil jejímu předkovi autorství článku Hitler je gentleman a výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky”.

Existenci článku o Hitlerovi gentlemanovi se Hradu nepodařilo doložit, podle historiků Peroutka žádný takový text nenapsal. Zeman i nadále trvá na tom, že jej četl. Autorem výroku o vytí s vlky není Peroutka, nýbrž novinář Jan Stránský.

Zatímco obvodní soud dal Kaslové na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se Zemana částečně zastal. Hrad se musí omluvit za Zemanův výrok ohledně autorství článku Hitler je gentleman. Omlouvat se naopak nemusí za tvrzení o výroku o vytí s vlky ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením. [celá zpráva]

Obě strany sporu podaly dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek. Kaslová se proto rozhodla domoci se omluvy návrhem na exekuci. Opakovaně jej podávat nehodlá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám