Hlavní obsah

Gayové a lesby mají mít možnost osvojení partnerova dítěte, rozhodla vláda

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Gayové a lesby by měli mít možnost osvojit si biologické dítě svého registrovaného partnera. Novelu zákona o registrovaném partnerství na svém pondělním zasedání schválila vláda. Norma nyní poputuje do Sněmovny.

Dienstbier: Návrh zjednoduší každodenní život homosexuálních rodinVideo: Barbora Zpěváčková

 
Článek

Cílem návrhu, který předložili ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), je „umožnit upevnění rodinných vazeb v rodinách registrovaných partnerů”.

„Návrh se snaží ošetřit skutečnost, že pokud partner není právním rodičem dítěte, nemůže je v praktickém životě zastupovat a řešit mnohé životní situace, např. při zdravotní péči, vzdělávání či jednoduchém jednání jménem dítěte,“ stojí v důvodové zprávě.

V homosexuálních rodinách je v současnosti vychovávána asi tisícovka dětí.

V tom extrémním případě, když biologický rodič zemře, tak je zajištěno, že dítě bude mít právní vztah i k druhému z partnerů
Jiří Dienstbier

Podle Dienstbiera novela může zjednodušit každodenní život homosexuálních párů. „Dítě ze školky by mohl partner vyzvednout, aniž by k tomu měl písemné pověření od druhého z partnerů. Mohl by nahlížet do zdravotnické dokumentace nebo být seznamován s informacemi o zdravotním stavu dítěte,” řekl ministr.

„V tom extrémním případě, když biologický rodič zemře, tak je zajištěno, že dítě bude mít právní vztah i k druhému z partnerů a nebude zbytečně umístěno do ústavní péče a může žít relativně normálně v tom prostředí, které je pro jeho rozvoj nejlepší,” dodal.

Lidovci proti

Pro ale nebyli všichni, lidovci návrh nepodpořili. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zdůraznil, že podle něj je současná právní úprava dostatečná a že navrhovaná změna není nezbytně nutná.

„Nehlasovali jsme pro ten návrh, navrhl jsem přerušení bodu. Ale nebylo to odsouhlaseno. Bez našich hlasů byl tento materiál schválen vládou, není to koaliční návrh, nejsme tedy nuceni ho podporovat ve Sněmovně,” konstatoval Bělobrádek.

Zákon nyní budou řešit poslanci. Pokud na něj nakonec kývnou, musí ho ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Ve Sněmovně leží další návrh

V dolní komoře zároveň už jeden podobný návrh leží, předložila ho skupina poslanců. Zákonodárci o něm diskutovali v červenci, debata byla tehdy velmi bouřlivá a Sněmovna ji nakonec přerušila.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier

Poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová během debaty na plénu prohlásila, že homosexuálové se budou snažit zlegalizovat sex s dětmi. Ihned poté se stala terčem kritiky, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po ní chtěl, aby se za svá slova omluvila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám