Hlavní obsah

Jihočeši 2012 odsouhlasili krajskou koalici s ČSSD a ANO

– České Budějovice

Jihočeši 2012 jsou připraveni stát se součásti krajské koalice s ČSSD a ANO v jižních Čechách. Schválilo to v neděli vedení hnutí. Jihočeši 2012 chtějí mít v jedenáctičlenné radě jedno křeslo. Jejich radní by se měl zabývat životním prostředím, zemědělstvím, venkovem a kulturou, řekl předseda Jihočechů 2012 Pavel Hroch.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jednání o koalici v Jihočeském kraji. Zleva: Lucie Kozlová (ANO), Pavel Hroch (Jihočeši 2012) a Pavel Pavel (Jihočeši 2012).

Článek

Právě Hroch by měl zastávat místo radního. Koalice ČSSD, ANO a Jihočechů bude mít 31 zastupitelů z 55.

„Samozřejmě, že teď ještě vše závisí na koaliční smlouvě. Všichni tři zástupci mají určité požadavky a musí se v tom najít shoda. Pokud bychom se jí nedobrali, muselo by se hledat jiné řešení,” řekl Hroch.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihočeském kraji

Nastupující koalice vystřídá dosavadní alianci sociálních demokratů a KSČM, která kraji vládla v uplynulém volebním období. Krajské volby na jihu Čech vyhrála ČSSD a zajistila si 15 zastupitelů. Druhé ANO získalo 12 a Jihočeši 2012 čtyři mandáty. Do zastupitelstva se ještě dostaly ODS, KSČM a koalice Pro jižní Čechy. Hejtmanem by měl nadále zůstat Jiří Zimola (ČSSD), jeho statutární náměstkyní se má stát Lucie Kozlová (ANO).

Koalice se předběžně domluvila i na rozdělení křesel v radě tak, že po pěti jich obsadí ČSSD a ANO a jedno zbývající získají Jihočeši 2012. Zatím není jasné, kolik náměstků bude hejtman mít. Sociální demokracie a ANO se den po volbách domluvily na společném postupu. Vzhledem k tomu, že jejich zisk nestačil na nadpoloviční polovinu v zastupitelstvu, vybíraly třetího partnera. ANO prosazovalo ODS, kterou však odmítala ČSSD. Sociální demokraté zase preferovali KDU-ČSL, s čímž zase nesouhlasilo ANO.

Ustavující schůze zastupitelstva Jihočeského kraje by se měla uskutečnit 3. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám