Hlavní obsah

Brady přiletěl do Prahy. Potvrdil, že mu Hrad oznámil udělení řádu

– Praha

Jiří Brady, o jehož státním vyznamenání k 28. říjnu se vede spor, a jeho žena Tereza potvrdili, že jim Hrad původně oznámil, že bude vyznamenán řádem T. G. Masaryka. Novinářům to řekli na ruzyňském letišti v neděli večer, krátce po příletu do České republiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Brady po příletu do Prahy

Článek

Telefonát se podle Bradyové uskutečnil 12. října a informace o vyznamenání zazněla jasně, řekla. Brady je strýc ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Ten tvrdí, že mu prezident Miloš Zeman řekl, že Brady bude vyznamenán, pokud se Herman nesetká s tibetským duchovním dalajlamou. Hrad to popírá.

Brady původně oznámil, že se telefonát uskutečnil 14. října. Jeho žena nyní informaci opravila, datum podle svých slov zkontrolovala na mobilním telefonu.

Řekli nám i to, kolik lidí si můžeme pozvat

„Bylo nám oznámeno, že pan Brady dostane řád T. G. Masaryka, že ta ceremonie je 28. října, a dostali jsme detaily, kolik lidí si na to může pozvat, kdy to začne, jak to bude všechno probíhat,” řekla Bradyová. Šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, který jim informaci telefonicky předával, se ptala, zda přijde ještě nějaká informace písemně. Odpověděl prý, že nikoli. Detaily, které potřebují vědět, se měli dozvědět v pondělí 24. října, včetně například toho, kdo pro ně přijede. Oznámení o udělení řádu podle ní zazněla zcela jasně.

Brady dodal, že byli požádáni o diskrétnost, aby nikomu o udělení řádu neříkali. O neudělení ocenění je nikdo dosud oficiálně neinformoval, dozvěděli se to z novin. Brady zároveň řekl, že věděl o tlaku na Hermana, aby se nesetkával s dalajlamou. „Ale detaily jsme nevěděli,” poznamenal.

Brady byl navrhnut na vyznamenání již v minulosti. Tehdy jim podle Bradyové nikdo netelefonoval. Forejt v pátek ČTK řekl, že nikomu udělení vyznamenání neoznamoval.

U Zemanovy výzvy byli ještě dva ministři, řekl Herman

Herman ještě před příletem jeho strýce zopakoval, že mu prezident Miloš Zeman řekl, že pokud nezruší schůzku s dalajlamou, tak Brady vyznamenání nedostane.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jiří Brady (vpravo) s manželkou Terezou po příletu do Prahy. Přivítal je Bradyho synovec, ministr kultury Daniel Herman (vlevo).

„Osmého září odpoledne na slovenském velvyslanectví při rozhovoru pan prezident řekl, že moji nominaci schválil, ale pokud se setkám s dalajlamou, že ji zruší. Takto mi to přímo řekl. Byli u toho dva ministři naší vlády, jeden velvyslanec a myslím, že ještě obsluhující personál," řekl Herman.

Zároveň novinářům ukázal dopis podepsaný kancléřem Vratislavem Mynářem, ve kterém Hrad potvrzuje, že se Hermanovým návrhem na udělení vyznamenání bude zabývat. V dopise se neuvádí, zda ocenění získá. Herman také zveřejnil SMS, kterou podle svých slov dostal od Forejta. Ten v ní ministra informuje, že „diskutovaný návrh na udělení/propůjčení státního vyznamenání byl pro letošní rok odložen”. Zpráva podle Hermana byla doručena ve čtvrtek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám