Hlavní obsah

Pět stran v hradeckém kraji podepíše koaliční dohodu v pondělí

– Hradec Králové

Pětice stran, které se dohodly na spolupráci v Královéhradeckém kraji, podepíše koaliční dohodu v pondělí dopoledne. V sobotu o tom informoval předseda ČSSD v hradeckém kraji Jan Birke. ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09 už 12. října podepsali memorandum. Hnutí ANO, které volby v kraji vyhrálo, zůstane v opozici.

Foto: David Taneček, ČTK

Královéhradeckým hejtmanem má být lídr ČSSD Jiří Štěpán

Článek

Koalice má mít 24 mandátů z celkových 45, hejtmanem má být lídr ČSSD Jiří Štěpán. Dosud kraj vedla koalice ČSSD a KSČM, která měla 23 mandátů.

Zástupci stran koaliční dohodu podepíšou v pondělí v 9:15 v budově hejtmanství, v zasedací místnosti hejtmana. Lídr ČSSD Štěpán v sobotu řekl, že zástupci stran se dohodli na základních programových prioritách a také personálním obsazení, série jednání pracovních skupin se podle něj obešla bez komplikací. „Bližší podrobnosti k personálnímu obsazení i programu uvedeme v pondělí,” řekl.

Strany už při podpisu memoranda oznámily, že v devítičlenné radě kraje obsadí ČSSD místo hejtmana. Jeho prvním náměstkem bude zástupce ODS, druhým náměstkem zástupce Koalice pro Královéhradecký kraj, třetího náměstka budou mít Starostové a Východočeši a čtvrtého TOP 09. Radu dále doplní čtyři radní z ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj a od Starostů a Východočechů.

Předběžná dohoda o koalici pěti stran vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice. Hradecké ANO už dříve označilo chystanou pětičlennou koalici za podvod na voliče a neúspěšně se pokoušelo vytvořit vlastní koalici.

Ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva by mohlo být 7. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám