Hlavní obsah

Herman: Přímo Zeman osobně mi řekl, abych nepřijímal dalajlamu, jinak strýce nevyznamená

– Praha • Aktualizováno

Ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) vyzval ke zrušení úterní schůzky s dalajlamou osobně přímo prezident Miloš Zeman s tím, že jinak neudělí jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. Herman to v pátek večer řekl České televizi. Zároveň také prohlásil, že právě neudělení státní medaile může být pro jeho strýce tím pravým vyznamenáním.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Řekl mi to přímo pan prezident,” uvedl Herman v pořadu Události komentáře na dotaz, kdo z Hradu mu hrozil, že v případě schůzky s dalajlamou nebude jeho strýc vyznamenán. „Když se sejdu s dalajlamou, tak můj strýc bude ze seznamu vyškrtnut. To se také stalo,” uvedl ministr kultury.

Prezident prý vyzval ministra ke zrušení schůzky na slovenském velvyslanectví při společenském setkání a před svědky.

„Velice panu prezidentu záleželo na tom, abych se s Jeho Svatostí nesetkal. Řekl mi to opakovaně i na setkání na Hradě,” uvedl Herman. „Já jsem panu prezidentovi řekl, že vnímám jeho argumenty a že o tom budu přemýšlet, což jsem také udělal,” doplnil. Den předem o tom, že se setká s dalajlamou na půdě ministerstva kultury, informoval podle svých slov i odpovědné pracovníky kanceláře prezidenta.

Řekl mi to přímo pan prezident. Když se sejdu s dalajlamou, tak můj strýc bude ze seznamu vyškrtnut. To se také stalo.
ministr kultury Daniel Herman

Informaci zveřejnil až nyní poté, co se v některých médiích objevila informace, že chtěl naopak vyznamenání pro svého strýce získat, výměnou za to, že se s dalajlamou nesetká. „To mě tedy opravdu až uráží, tak jsem měl potřebu to uvést na pravou míru,” podotkl ministr.

Brady, který prošel Terezínem i Osvětimí a celý život píše a přednáší o hrůzách holokaustu, uvedl, že Hrad ho o jeho vyznamenání informoval.

V seznamu lidí, které má prezident vyznamenat 28. října, ale Brady, který žije v Kanadě, podle Hermana nyní není. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka nebyl žádný seznam oceněných oficiálně ani neoficiálně uveřejněn.

Neudělení skutečným vyznamenáním

Herman řekl, že nijak nerozporuje prezidentovo právo udílet vyznamenání podle svého uvážení. „Je to suverénní právo prezidenta republiky, které plně respektuji. Tady je taková zvláštní kombinace, že se jedná o mého strýce. Ale to je jen souhra okolností. Především se jedná o člověka, který přežil holokaust, byl ve dvou koncentračních táborech a jeho sestra Hanička skončila ve 13 letech v plynové komoře,“ řekl ministr s tím, že právě příběh jeho tety přiměl jejího bratra Jiřího k šíření poselství tolerance a potřeby dialogu, což jsou podle něj i myšlenky, o kterých se bavil s dalajlamou.

„Ale pozvat bezmála devadesátiletého člověka přes Atlantik a potom změnit své rozhodnutí, no to je zvláštní. To myslím, že trochu snižuje úctu a autoritu těch státních vyznamenání, která by měla být oceněním, a nikoli výsledkem nějakého nedůstojného handlování,“ řekl ministr a dodal: „Já si teď dovolím říci něco možná méně korektního. Možná, že to neudělení je skutečným vyznamenáním.”

Moderátor pořadu zmínil, že prezidentův mluvčí Ovčáček účast v diskusi odmítl.

Anketa

Pokud se ukáže, že prezident používá státní vyznamenání k nátlaku na rodinné příslušníky, je to podle vás v pořádku?
Ano
9 %
Ne
91 %
Celkem hlasovalo 11524 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám