Hlavní obsah

Zeman prý odmítne povýšení šéfa vězeňské služby Dohnala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podle informací ČTK nejmenuje nynějšího brigádního generála a šéfa Vězeňské služby ČR Petra Dohnala generálmajorem. Dohnalovo povýšení navrhl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a v pondělí jej schválila vláda. Kabinet posvětil i povýšení Dohnalova náměstka pro vzdělávání a odborné zacházení Simona Michailidise. Ani tomu prý Zeman nevyhoví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Dohnal

Článek

Zdroj blízký ministerstvu spravedlnosti sdělil, že Hrad o svém rozhodnutí informoval zatím neoficiálně a bez udání důvodu. Server Česká justice Zemanovo rozhodnutí spojuje s tím, že Pelikán ve středu otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta a dalších ústavních činitelů v souvislosti s návštěvou tibetského duchovního vůdce dalajlamy.

Pelikán v úterý na Twitteru konstatoval, že „z některých prohlášení je mu smutno“. Ve stejný den se čtyři nejvyšší ústavní činitelé distancovali od schůzky ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou.

Vedle Dohnala kabinet rozhodl rovněž o povýšení několika příslušníků armády, které navrhlo ministerstvo obrany. Na generálmajora by měl být povýšen šéf vojenské kanceláře Pražského hradu Jan Kaše, velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta a poradce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Brigádními generály by se měli stát zástupce ředitele sekce rozvoje a plánování schopností ministerstva obrany (MO) Jaromír Alan, velitel Velitelství výcviku – Vojenské akademie Josef Kopecký, zástupce ředitele sekce rozvoje a plánování schopností MO Ladislav Košner a šéf Ředitelství speciálních sil Karel Řehka.

Vláda se obdobnými návrhy zabývala i minulý týden, kdy podpořila povýšení prvního náměstka policejního ředitele Martina Vondráška a bývalého policejního ředitele Oldřicha Tomáška na generály. Povýšeni mají být také náměstek generálního ředitele hasičského sboru Slavomír Bell a ředitel královéhradeckých hasičů František Mencl.

K povýšení by mělo dojít 28. října. Hrad do té doby nechce záležitost komentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám