Hlavní obsah

V Karlovarském kraji se spojili ANO, ODS, Piráti a Hnutí nezávislých, většina je těsná

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Hnutí ANO, ODS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) a Piráti se pokusí sestavit v Karlovarském kraji krajskou koalici. Strany podepsaly v pondělí memorandum, podle něhož budou jednat o těsné většině v zastupitelstvu výhradně spolu.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Lídryně karlovarské krajské kandidátky ANO Jana Vildumetzová.

Článek

Pouze strany a hnutí držící v součtu nejtěsnější většinu 23 hlasů v 45 členném karlovarském krajském zastupitelstvu bude nadále vyjednávat o povolební koalici. Vítězné hnutí ANO (13 mandátů) o vzájemném výhradním vyjednávání o koalici podepsalo v pondělí večer memorandum s ODS (4), Českou pirátskou stranou (ČPS) a Hnutím nezávislých pro harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) (obě po třech mandátech). Naopak STAN s podporou KOA, KDU - ČSL a TOP 09 (5) k modelu povolební spolupráce v tomto formátu směřovat nechce.

STAN chce totiž pokračovat v dosavadní podobě koalice, kterou tvoří ČSSD (14), ODS (5), TOP 09 (4) a HNHRM (5), která se podle starostů osvědčila. Jenže při stávajícím rozložení politických sil by se neobešla bez podpory některé z dalších stran nebo hnutí. STAN přitom pomýšlí na případnou podporu Pirátů. Ti ovšem nechtějí jednat s ČSSD.

„V případě, že k takovému modelu nebude vůle a nenalezl by většinovou podporu, je z našeho pohledu na místě diskuse o široké koalici bez KSČM (6) a SPD-SPO (3). Pokud by se ani tento model neukázal jako životaschopný, koalice je připravena plnit úlohu konstruktivní opozice,“ uvedl STAN ve svém prohlášení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Karlovarském kraji

ANO se prý chová nadřazeně

„Dosavadní jednání vedené vítězem voleb hnutím ANO se dosud spíše než principem partnerství řídí znaky vztahů nadřízenosti a podřízenosti, obsahuje prvky nátlaku, nepřímé komunikace a účelových interpretací některých skutečností,“ uvedl STAN, kterému se rovněž nelíbí, že kvůli hnutí ANO skončily koalice na mnoha radnicích, a proto Babišovce považuje za nestabilní subjekt.

„Hnutí ANO v žádném případě žádný nátlak nevytvářelo,“ odmítla první z kandidátky hnutí ANO Jana Vildumetzová, která si stěžovala na špatnou komunikaci ze strany STANu. „Spíše za tím vidím, že STAN chtěl od počátku koalici s jiným subjektem, než je ANO,“ dodala Vildumetzová. Hnutí ANO chce nyní oslovit jednotlivé strany koalice STANu. „Budeme pracovat na tom, aby byla koalice širší,“ podotkla Vildumetzová.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

Naposledy se k vyjednávání s hnutím ANO přiklonila ODS. „V tuto chvíli se připojujeme k tomu, co deklarovalo HNHRM s Piráty. To znamená, že se budeme pokoušet jednat s vítězem voleb a tímto trojblokem o tom, zda se nám podaří sestavit koalici, respektive dojít k nějaké programové shodě a úspěšně zakončit koaliční dohodou,“ uvedl karlovarský krajský předseda ODS Jiří Vaněček.

Hnutí ANO by mělo mít v rámci nově vznikající koalice v krajské devítičlenné radě čtyři křesla včetně hejtmanky Vildumetzové, ostatní strany si mají rozdělit zbývající pět. Zatím se neřešilo jak. Vildumetzová chce mít na starosti finance a investice, pro hnutí chce ještě dopravu. Rozdělení ostatní resortů nebylo dosud předmětem jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám