Hlavní obsah

Starostové s ANO, ČSSD a ODS podepsali koalici v Libereckém kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Liberci podepsali v pondělí vítězní Starostové pro Liberecký kraj dohodu o vytvoření koalice s ANO, ČSSD a ODS. Hejtmanem zůstane Martin Půta (STAN). Strany nyní začnou jednat o podobě koaliční dohody.

Foto: Michael Polák, Právo

Lídři stran v Libereckém kraji se v pondělí odpoledne dohodli na čtyřkoalici. Zleva Dan Ramzer (ODS), Martin Půta (SLK), Jitka Volfová (ANO 2011) a Pavel Svoboda (ČSSD).

Článek

V zastupitelstvu bude mít koalice výraznou většinu 35 mandátů z 45. Starostové budou mít podle dohody většinu v devítičlenné krajské radě. Kromě hejtmana obsadí další čtyři místa.

Lídři stran podepsali v pondělí odpoledne v Liberci dohodu o vytvoření koalice. „Jsme dohodnutí i na termínech uzavření koaliční smlouvy a programového prohlášení,“ oznámil lídr Starostů Martin Půta.

ANO obsadí místa včetně statutární náměstkyně pro Jitku Volfovou, která byla lídrem kandidátky. Po jednom zástupci v radě budou mít ČSSD a ODS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

Pro ODS to znamená návrat do čela kraje po dlouhých osmi letech. Lídři stran podepsali v pondělí odpoledne v Liberci dohodu o vytvoření koalice. Jedním z největších překvapení je, že ODS nebude v nové krajské radě zastupovat lídr strany, frýdlantský starosta Dan Ramzer. Místo něho ODS nominovala dlouholetého senátora a někdejšího předsedu horní komory Parlamentu Přemysla Sobotku.

Jako bývalý lékař bude mít na starosti rezort zdravotnictví, o který podle zákulisních informací usilovaly všechny strany ze čtyřkoalice. Není to podfuk, když jako lídr nebudu v krajské radě,“ obhajoval rozhodnutí ODS Ramzer. „Zdravotnictví bylo naší programovou prioritou a mezi novými krajskými zastupiteli máme dva mimořádné odborníky na zdravotnictví, Přemysla Sobotku a Víta Němečka. Konkurovat jim jako bývalý kantor v tomto rezortu nehodlám,“ vysvětlil Ramzer.

V Libereckém kraji se letos do krajského zastupitelstva dostalo sedm stran, což je nejvíc v historii kraje. Starostové vyhráli s výrazným náskokem, když pro ně hlasovala téměř třetina voličů. Získali 18 mandátů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Libereckém kraji

Druhé skončilo ANO, které má devět zastupitelů. Třetí komunisté získali čtyři mandáty, stejně jako ČSSD, ODS a Změna pro Liberecký kraj, které skončily za nimi. V zastupitelstvu budou také dva zástupci Koalice SPD SPO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám