Hlavní obsah

ANO s lidovci a ODS podepsalo v Moravskoslezském kraji koaliční smlouvu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Představitelé hnutí ANO 2011, KDU-ČSL a ODS podepsali v pondělí v Ostravě koaliční smlouvu. Ta zaručuje „babišovcům“ šest míst v jedenáctičlenné krajské radě a navíc i pozice hejtmana a čtyř náměstků. Další dva posty náměstků obsadí lidovci, kteří budou mít celkem tři radní, i ODS. V 65 členném zastupitelstvu bude mít nová koalice 36 hlasů, zbytek křesel obsadí opozice složená z ČSSD, KSČM a Koalice SPD a SPO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivo Vondrák na archivním snímku

Článek

Ustavující zastupitelstvo by se mělo uskutečnit v úterý 1. listopadu. „Bylo by dobré, kdyby to tak bylo, protože 2. listopadu přijíždí na návštěvu kraje pan prezident Zeman a asi aby bylo dobré, kdybychom se mu už mohli věnovat jako noví zastupitelé a představitelé kraje,“ nastínil Ivo Vondrák (ANO), který se stane hejtmanem. Ten zároveň potvrdil, že opouští funkci rektora VŠB - Technické univerzity Ostrava, kterou zastává od roku 2010.

Koaliční smlouva podle něj neobsahuje nic důležitého, za důležitější dokument považuje programové prohlášení nové koalice. „Začíná na něm pracovat tým lidí, chtěli bychom ho mít hotové do konce roku,“ doplnil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

Prioritami nové koalice má být boj s nezaměstnaností, kde chce mimo jiné vytvořit tzv. observatoř trhu práce či po vzoru jihomoravského založit moravskoslezské inovační centrum, kraj se ale chce věnovat řešení problémů ve školství či sociální oblasti.

„Co nefunguje zcela evidentně je image tohoto kraje. Tomu bych se chtěl věnovat, protože si myslím, že jestli chceme udržet lidi, získat nové lidi, aby sem přišli, tak se musíme této problematice věnovat velmi intenzivně,“ vytkl Vondrák, který je skeptický k pokračování projektu průmyslové zóny Barbora, ale za důležitý naopak považuje projekt tzv. Černou kostku, což je stavba nové Moravskoslezské vědecké knihovny.

Budoucí náměstci už mají priority

Prvním náměstkem hejtmana se má stát Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Ten je rád, že lidovci dostanou v nové krajské vládě na starost kulturu, památkovou péči a sociální oblast. On sám považuje za důležité například zvýšení krajských dotací v kultuře nebo zajištění dostupných a kvalitních sociálních služeb.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Moravskoslezském kraji

To Jakub Unucka (ODS), jenž se stane náměstkem pro dopravu a chytrý region, věří v to, že kraj musí vsadit na budoucnost. Nepopírá, že ODS se podařilo v kraji po volbách vytěžit z minima maximum. Dostala totiž na severu Moravy ze stran, které jsou v zastupitelstvu, nejméně hlasů (6,93 procenta) a má „jen“ šest mandátů. „Je možné to tak brát. Politika není čistá matematika,“ pousmál se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám