Hlavní obsah

Koalici na Vysočině budou tvořit ČSSD, ANO, ODS a Starostové

• Aktualizováno

Krajskou koalici na Vysočině utvoří ČSSD, ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. Strany se v neděli dohodly na spolupráci. Koaliční smlouvy by chtěly podepsat za týden. V zastupitelstvu budou mít 29 z 45 mandátů

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb na Vysočině

Článek

Sociální demokraté by měli mít v devítičlenné radě kraje pět mandátů, ve volbách druhé hnutí ANO dva mandáty a ODS s koalicí Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

V minulých dvou volebních obdobích vládla na Vysočině menšinově ČSSD s tichou podporou komunistů. KSČM za to obsadila placené funkce tří předsedů výborů.

Další jednání koaličních partnerů stanoví počty náměstků, personální složení rady kraje a rozdělení resortů i mechanismus dohadování ve sporných otázkách. "Existuje několik brzdných mechanismů, abychom se vzájemně nepřekvapovali. Jsme přesvědčeni, že to dokážeme domluvit během týdne," řekl Běhounek. Nárok ČSSD na post hejtmana podle něj při jednáních nikdo nezpochybnil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

Vítězem voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali 11, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci budou mít stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů. V novém zastupitelstvu bude také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám