Hlavní obsah

Na severu Moravy podepíše nová koalice smlouvu v pondělí

Právo, Pavel Karban

Zástupci ANO, KDU-ČSL a ODS podepíší v pondělí novou koaliční smlouvu. V pátek večer se na návrhu dokumentu shodly vyjednávací týmy všech tří stran. Současně se jejich členové dohodli i na obsazení krajské rady, včetně svěřených kompetencí, i rozdělení výborů.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Ivo Vondrák, budoucí hejtman Moravskoslezského kraje

Článek

V jedenáctičlenné radě bude mít těsnou většinu v podobě šesti míst ANO, tři posty obsadí lidovci a dva ODS. Hejtmanem se podle očekávání stane Ivo Vondrák, současný rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava, který byl volebním lídrem „babišovců“ ačkoli za ně kandidoval jako bezpartijní. „Na starost budu mít strategický rozvoje regionu a změnu image kraje,“ sdělil sedmapadesátiletý budoucí hejtman.

Zatímco stávající vedení moravskoslezského hejtmanství má sedm uvolněných náměstků, to nové počítá s osmi náměstky hejtmana. Za ANO se jimi mají stát Martin Gebauer (zdravotnictví), Jan Krkoška (regionální rozvoj a turistický ruch), Jaroslav Kania (finance, investice a majetek) a Jarmila Uvírová (životní prostředí a zemědělství). Poslední členkou rady za ANO bude Radomíra Vlčková.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Moravskoslezském kraji

Zvýšení počtu náměstků o jednoho je podle Vondráka potřebné. „Jakub Unucka se celoživotně věnuje oblasti chytrých technologií a shodli jsme se na tom, že je to něco, co by mělo být samostatně definováno,“ nastínil. Unucka bude nejen jedním ze dvou radních za ODS, ale i náměstkem hejtmana, který bude mít kromě chytrých technologií na starost i dopravu.

Také druhý radní z řad občanských demokratů bude náměstkem. Podle dohod koalice se jím stane Stanislav Folwarczny, na starost bude mít školství a sport. „Jsme spokojeni v tom, že nám koaliční smlouva umožní prosazovat naše priority, které jsme měli v programu,“ řekl po pátečním jednání koalice Unucka a dodal, že všechny tři strany se dohodly i na tom, že post předsedy kontrolního výboru nabídnou opozici.

Koaliční smlouva neřeší program

Dva náměstky hejtmana bude mít i KDU-ČSL. Tím prvním se stane současný ředitel Charity ČR Lukáš Curylo, který bude mít v gesci kulturu a památkovou péči, tím druhým krajský tajemník lidovců Jiří Navrátil, jenž se bude starat o sociální oblast. Třetím radním za KDU-ČSL pak bude starosta Českého Těšína Vít Slováček.

„Koaliční smlouva neřeší programové věci, programové prohlášení připraví pracovní skupina, kterou jsme si sestavili,“ upozornil Curylo. Ten řekl, že zatím si podrží vedle pozice 1. náměstka hejtmana i post šéfa charity. „Jsem sice ředitel, ale mám to tam na částečný úvazek. Mám tam výkonného ředitele a já jsem v podstatě něco jako předseda představenstva. Už jsem to projednával s biskupy a zatím není důvod rezignovat. Navíc v lednu mi končí mandát, takže uvidíme. Zatím to ale jako překážku nevidím,“ poukázal.

Krajské volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO, které získalo 25,7 procenta a 22 mandátů, před ČSSD (16,66 procenta a 14 mandátů) a KSČM (11,38 procenta a devět mandátů). Do 65členného zastupitelstva se dostala i KDU-ČSL (10,17 procenta a devět mandátů), Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů (SPO) (7,02 procenta a šest mandátů) a ODS (6,93 procenta a šest mandátů).

Reklama

Výběr článků

Načítám