Hlavní obsah

Nemocnice propustila exministra Julínka. Jeho plat dala mladým lékařům

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástupní plat mladých lékařů v nemocnici v Boskovicích se zvýšil z 18 na 24 tisíc korun měsíčně. A to za plat, který ušetřila propuštěním exministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) a zrušením jeho místa. Přitom to byl právě on, kdo hledal, jak zefektivnit české zdravotnictví. Nyní s boskovickou radnicí, která nemocnici vlastní, vede soudní spor. Tvrdí, že jeho místo náměstka bylo zrušeno neoprávněně.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek

Článek

„Ušetřilo se, protože jeho post náměstka pro ekonomiku a správu nemocnice byl neefektivní. Peníze za jeho plat byly využity lepším způsobem,“ řekla Právu boskovická starostka Hana Nedomová (ČSSD).

Julínek, který přišel s reformou českého zdravotnictví a u značné části veřejnosti s kritizovanými poplatky za návštěvu u lékaře, působil v nemocnici od října 2013 do prosince 2015. Své propuštění považuje za diskriminační a účelové. Proces by měl u blanenského okresního soudu pokračovat v prosinci.

Boskovická nemocnice je majetkem města. Patří mezi páteřní krajské nemocnice na jižní Moravě. Zaměstnává na 500 lidí a poskytuje péči pro region s asi sto tisíci obyvateli. Řídil ji coby jednatel Dan Navrátil. Vedení zařízení převzal, když v čele radnice stála ještě koalice vedená ODS. Po volbách v roce 2014 ji vystřídala ČSSD.

Vidí za tím politiku

Vedení města odvolalo Navrátila pro ztrátu důvěry a bez udání dalších důvodů. Bránil se tím, že nemocnice byla dříve ztrátová, ale pod jeho řízením se dostala do zisku. K tomu mu podle něj pomáhala i spolupráce s exministrem Julínkem, coby náměstkem. Následně se vedení radnice rozhodlo propustit i Julínka, jeho místo zrušit a ušetřit za jeho mzdu.

Exministr tvrdí, že za vším byly politické důvody, protože se jej chtěli sociální demokraté z radnice zbavit kvůli jeho působení v ODS. Představitelé města se ale hájí tím, že Julínek za stotisícový měsíční plat jen přebíral data o výsledcích práce podřízených a předával je dál.

Radnice navíc nařídila v nemocnici audit. Zatím jsou známy jen dílčí výsledky, které nebyly zveřejněny. „Určité nesrovnalosti tam jsou. Čekáme, jak se k nim vyjádří příslušní pracovníci nemocnice. Dozorčí rada nemocnice o nich bude jednat v pondělí a valná hromada pak 25. října,“ uvedla Nedomová bez jakýchkoli podrobností.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek

Teprve po zasedání valné hromady bude jasné, zda jde o nesrovnalosti, které by město mohlo případně řešit trestním oznámením. Současným jednatelem nemocnice je někdejší ředitel Úrazové nemocnice Brno a bývalý senátor za ČSSD Miloš Janeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám