Hlavní obsah

Jediná možnost je jít do opozice, prohlásil Babiš k Plzeňskému kraji

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr ANO Andrej Babiš v reakci na dohodu o koalici v Plzeňském kraji bez vítězného hnutí uvedl, že nebyla jiná možnost než odejít do opozice. Koalici budou tvořit ČSSD, ODS spolu se Starosty a Koalicí pro Plzeňský kraj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídr ANO Andrej Babiš

Článek

„Zástupce podivně zprivatizované Škody Transportation, která vysála peníze z Českých drah a DPP, bude plzeňský hejtman,” uvedl Babiš na Twitteru na adresu lídra kandidátky sociálních demokratů Josefa Bernarda.

„ČSSD oligarchie jede,” napsal Babiš a dodal, že „svítit jim u toho bude Roman Jurečko, kmotr ODS, co řídí jak Martina Baxu, tak Jiřího Pospíšila”.

Roman Jurečko byl coby podnikatel a člen ODS označován za šedou eminenci strany v Plzeňském kraji. Baxa je jedničkou kandidátky ODS a náměstkem primátora Plzně. Měl by zasednout i v radě kraje. Pospíšil byl za TOP 09 zvolen díky preferenčním hlasům, byť kandidoval až z 50. místa. TOP 09 skončí podobně jako ANO v opozici.

„My jsme s nimi vládnout odmítli, i když jsme v Plzeňském kraji vyhráli, jdeme do opozice. Jediná možnost,” dodal Babiš k nově vzniklé koalici, která obešla vítězné ANO.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

Podobný scénář se rýsuje rovněž v Pardubickém kraji, kde se  domluvila ČSSD s Koalicí pro Pardubický kraj, ODS a STAN. ANO by mohlo skončit v opozici i na Královéhradecku. Tam chce ČSSD spolupracovat s ODS, Koalicí pro Královéhradecký kraj, Starosty, Východočechy a TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám