Hlavní obsah

Sobotka na srážení hlav v krajích netlačí

Právo, ČTK, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Grémium ČSSD s krajskými lídry včera ladili, jak postupovat při vyjednávání o koalicích a jak postupovat v kampani před 2. kolem senátních voleb. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky byla shoda na tom, že za slabým výsledkem stojí chabá účast. Na post předsedy hodlá opět kandidovat a případný odchod neúspěšných krajských představitelů z funkcí nechá na nich.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka hovoří s novináři cestou do volebního štábu strany v Lidovém domě.

Článek

„Situace se bude v jednotlivých krajích lišit podle toho, jakou měli ti lidé šanci do volebního výsledku zasáhnout a zásadním způsobem výsledek ovlivnit. Naši kandidáti jsou schopni reflexe a jsou schopni reflektovat to, jestli se jim podařil úspěch. Pro nás je teď důležité, abychom zúročili mandáty, které jsme dostali. Ve většině krajů má soc. dem. šanci na to, aby byla součástí koalice,“ řekl Sobotka.

Nyní se ČSSD chce zaměřit na jednání o podobě krajských koalic. Sobotka věří, že ve všech krajích má strana šanci podílet se na vládě.

„Někde budeme mít hejtmany, někde náměstky hejtmanů. Z diskusí, které jsme měli, mi vychází, že máme široký koaliční potenciál," uvedl Sobotka s tím, že situace ohledně krajských koalic bude jasná během dvou týdnů.

„Komunikujeme napříč, s těmi, kdo byli v těchto volbách úspěšní," řekl po schůzce v Lidovém domě.

Rezignovat Sobotka nehodlá

Výsledek voleb podle Sobotky není důvodem k jeho rezignaci. „Skončili jsme na druhém místě. Byly krajské volby, kdy jsme skončili čtvrtí nebo pátí. Musíme udělat velké vnitřní změny a vzhledem k tomu, že je třeba tyto změny prosadit a zorganizovat, tak já budu určitě kandidovat na sjezdu soc. dem. na předsedu. Prostě proto, že je třeba tady síla, která bude schopna udělat potřebné změny tak, aby byla soc. dem. volitelnější,“ řekl Sobotka.

Podle něj je třeba více otevřít kandidátky nestranickým kandidátům, což se osvědčilo v Jihočeském a Pardubickém kraji. Taková strategie by podle něj mohla zvýšit šance vyhrát sněmovní volby.

„Diskutovali jsme o tom, že jedním z faktorů za výsledkem voleb byla extrémně nízká účast voličů. To bylo pro soc. dem. zklamání. První analýzy například v ČT ukázaly, že velká část voličů soc. dem. zůstala doma. Pravděpodobně nepokládali tyto volby za tak důležité, aby k těmto volbám přišli,“ dodal Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám