Hlavní obsah

Člen volební komise v Brně se oblékl do trika s rudou hvězdou, srpem a kladivem

Brno

Člen volební komise v základní škole ve Staré ulici v Brně si oblékl bílé tričko s rudou hvězdou, srpem a kladivem. Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika to považuje za porušení zákona, který podle něj zakazuje jakoukoli propagaci ve volebních místnostech.

Foto: Zdeněk Meitner, ČTK

Člen volební komise v základní škole ve Staré ulici v Brně si při krajských volbách oblékl bílé tričko s rudou hvězdou, srpem a kladivem (na snímku).

Článek

Muže proto vyzval, aby se převlékl, což člen komise nejprve slíbil, ale poté neudělal. Štika situaci řeší s krajským úřadem, podle něj to může vést k vyloučení člena z komise. Případ zadokumentovala i policie.

Dotčeného muže do komise dosadila KSČM. „V zákoně o volbách je, že se nesmí v době voleb v blízkosti místností používat žádné symboly a věci k propagaci. Rudá hvězda na bílém tričku a k tomu srp a kladivo je podle mě propagací KSČM, takže tím jednoznačně porušuje zákon,” uvedl Štika. Dodal, že se nad oděvem člena komise pozastavovali i někteří občané.

Šel koupit nové tričko

Tajemník na to šel muže osobně upozornit. „Domluvili jsme se, že se převlékne, ale neměl nic u sebe. Šel jsem mu koupit tričko, a když jsem přišel, odmítl se převléknout. Přivolaná policie celý případ zadokumentovala, ale zatím ho neřešila, aby nenarušila volby,” řekl Štika. Vše řeší s krajským úřadem.

O záležitosti vypracuje úřední záznam. „Postoupím to dál a zvážíme, jestli ho nedáme na přestupkovou komisi. Přinejmenším přestupek tím spáchal,” dodal Štika.

Podle zákona o parlamentních volbách je ve volební místnosti a jejím bezprostředním okolí zakázána ve dnech hlasování „volební agitace pro politické strany, politická hnutí, koalice a kandidáty”. Sankci zákon přímo nestanoví. Trestní zákoník však počítá se sankcemi za maření přípravy a průběhu voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám